Astrofysica

Astrofysica is een wetenschap van grote vragen. Hoe is het heelal ontstaan? Hoe evolueren sterren en planeten? En misschien wel de meest intrigerende vraag: hoe ontstond leven op onze aarde? Astrofysici werken aan de antwoorden. Daarbij kunnen ze niet zonder de observaties van extreem nauwkeurige satellietinstrumenten.

Nederland heeft een lange en rijke traditie in astrofysica. Nederlandse astrofysische ruimte-instrumenten zijn wereldberoemd; met de observaties ervan worden belangwekkende wetenschappelijke ontdekkingen gedaan.

Een vooraanstaande speler is het NWO-instituut SRON, dat als hoofdonderzoeker heeft opgetreden bij baanbrekende ruimte-instrumenten en satellietmissies als ANS en IRAS, XMM-Newton, Chandra en het HIFI-instrument op de Herschel-satelliet. Dit instrument leverde van 2009 tot 2013 een schat aan informatie op waarmee de wetenschap nog jaren vooruit kan.

De ontwikkeling van astrofysische ruimte-instrumenten is een internationale onderneming die georganiseerd wordt door ruimtevaartagentschappen als ESA, NASA en JAXA. Het NSO zorgt, samen met SRON, voor de inbreng van de Nederlandse (wetenschappelijke) standpunten en belangen. Via ESA investeert het NSO Nederlandse overheidsmiddelen voor de ontwikkeling en het gebruik van ruimtetechnologie. Met als doel dat de overheid, wetenschap en industrie optimaal samenwerken en van elkaar kunnen profiteren.

    

Het HIFI-instrument en de vorming van sterren in gaswolken. Bron: SRON en ESA.