Exploratie

De Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers vloog twee ruimtemissies naar het internationale ruimtestation ISS. In totaal woonde en werkte hij 204 dagen in de ruimte tijdens de DELTA-missie (2004) en PromISSe-missie (2011/12). Tijdens deze ruimtemissies leefde heel Nederland met Kuipers mee en was er veel aandacht voor bemande ruimtevaart in de media.
International Space Station

Bemande ruimtevaart is zeer complex en kostbaar. Te kostbaar voor een land als Nederland om hierin eigen activiteiten te ontplooien. Daarom neemt ons land deel aan het bemande ruimtevaartprogramma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Door via ESA krachten en financiën te bundelen is Europa een volwaardig partner in het ISS.

Het internationale ruimtestation ISS draait met een snelheid van 28.000 kilometer per uur op vierhonderd kilometer hoogte rond de aarde. Amerika, Rusland, Japan, Canada en Europa bouwden het station tussen 1998 en 2011. Nu wordt het gebruikt als laboratorium in gewichtloze omstandigheden voor talloze experimenten. Het ISS is permanent bewoond sinds november 2000 en is de laatste jaren bezet door gemiddeld zes astronauten.

Nederland draagt sinds het begin bij aan de ontwikkeling, bouw en exploitatie van het ISS.
ATV
Voorbeelden van significante Nederlandse bijdragen in het verleden zijn onder meer de Microgravity Science Glovebox (MSG) en zonnepanelen voor vijf Europese bevoorradingsschepen (ATV). In de nabije toekomst levert Nederland de eerste set zonnepanelen voor de Europese servicemodule (ESM) op SLS/Orion, het nieuwe Amerikaanse ruimte-exploratiesysteem. En eind dit jaar staat de lancering gepland van de in Nederland vervaardigde Europese robotarm ERA.


Orion
Nederland neemt behalve aan de exploitatie van het ISS ook deel aan ELIPS, het European Programme for Life and Physical Sciences. Hieronder valt de ontwikkeling en bouw van experimenten en experimentfaciliteiten in het ISS, maar ook op aarde, zoals valtorens, paraboolvluchten en sondeerraketten.