Satellietdataportaal

Het Satellietdataportaal ontsluit satellietdata van Nederland aan Nederlandse gebruikers. Het satellietdataportaal bestaat uit meerdere voorzieningen. Zo is er een portaal dat (gratis) toegang tot ruwe satellietdata van Nederland verzorgt. Het levert geen kant-en-klare producten. De ruwe data zijn met name bestemd voor professionele gebruikers. De ruwheid zal per data verschillen. 

Ook is er (gratis) toegang tot voorbewerkte satellietdata van Nederland. Deze voorbewerkte data is met name bestemd voor een grote groep (GIS)gebruikers die geen ervaring hebben met het bewerken van satellietdata maar deze wel graag wil toepassen.

Het al langer bestaande aanbod van ruwe data in het satellietdataportaal is uitgebreid met deze generieke voorziening zodat satellietdata eenvoudig te gebruiken is in GIS. Via dit kanaal worden voorbewerkte beelden (hoge resolutie optisch) als webservices beschikbaar gesteld zodat deze onderdeel kunnen worden van de data-infrastructuur van overheidsorganisaties en andere gebruikers. De data is (na login) ook te downloaden door Nederlandse gebruikers.
 
Sentinel-data

Naast de specifieke data van Nederland, zijn er met de komst van de nieuwe Europese Sentinel satellieten ook data gratis beschikbaar van Nederland, Europa en daarbuiten. De radar data van de Sentinel-1A en 1B satellieten is beschikbaar als level-1 producten als Single Look Complex (SLC) en Ground Range Detected (GRD) en als level-2 product ocean (OCN) voor wind-, golven- en stromingstoepassingen. De optische hoge resolutie data van de Sentinel-2A en 2B satellieten is beschikbaar als level-1C (radiometrisch en geometrsch gecorrigeerd) en level-2A (atmosferisch gecorrigeerd). Daarnaast zijn er data van Sentinel-3A beschikbaar voor land en water. Deze data is voor iedereen vrij toegankelijk.
 


Externe bronnen

Naast de Nederland specifieke data en het Europese Sentinel programma zijn er vele andere portalen die satellietgegevens aanbieden. Voor een overzicht van deze portalen wordt verwezen naar externe databronnen.
 


 

Vragen en informatie

Heeft u nog vragen? Zie Veelgestelde vragen voor het vinden van antwoorden en stellen van vragen.

Contactgegevens: Contact