ESA

Nederland is sinds de oprichting lid van het European Space Agency (ESA). ESA voert projecten uit in de ruimtevaart, o.a. gericht op het ontwikkelen ruimtevaarttechnologie, de bouw raketten en ruimtevaartuigen, onderzoek van de aarde, ruimteonderzoek en de bevordering van het gebruik van ruimtevaartdata en technologie.

Het NSO vertegenwoordigt Nederland in de ESA programmaraden en behartigt op deze manier de Nederlandse belangen (van politiek, industrie en gebruikers) binnen ESA. Daarnaast helpt NSO de Nederlandse sector met deelname aan programma's van ESA en het benutten van de data en faciliteiten die ESA biedt.

ESA programma’s en inschrijving

ESA voert werkzaamheden uit binnen thematische programma’s. Voor ESA-lidstaten zijn de algemene bijdrage en deelname aan het astrofysisch (“Science”) programma verplicht. De lidstaten dragen bij aan deze verplichte programma's naar rato van hun bruto nationaal product. In de andere, optionele programma’s, dragen lidstaten bij afhankelijk van hun belangstelling. Lidstaten krijgen industriële opdrachten naar rato van hun financiële bijdrage aan ESA (georeturn). Een overzicht van de belangrijkste programma’s staat in het uitvouwmenu.

ESA locaties

ESA’s hoofdkwartier is gevestigd in Parijs, de overige ESA-vestiging zijn verspreid over Europa. De grootste vestiging van ESA, het technische hart ESTEC, staat in Nederland. De locaties op een rij:

  • In ESTEC (European Space Research and Technology Centre) werken de teams aan het ontwerpen en testen van de meeste ruimtevaartuigen van ESA. Dit technische centrum is de grootste ESAvestiging en gevestigd in Noordwijk, Nederland.
  • ESRIN (European Space Research Institute) in te vinden in Frascati, Italië. In ESRIN wordt o.a. aardobservatieonderzoek uitgevoerd.
  • ESOC (European Space Operations Centre) is het operationele vluchtleidingscentrum in Darmstadt, Duitsland.
  • In ESAC (European Space Astronomy Centre) worden de wetenschappelijke activiteiten op het gebied van astronomie en planeetonderzoek uitgevoerd. Het ESAC is gevestigd in Madrid, Spanje.
  • Op het EAC (European Astronaut Centre) in Keulen, Duitsland, worden astronauten getraind.


De grootste ESA-vestiging: ESTEC in Noordwijk

ESA en de EU

ESA is geen deel van de Europese Unie, maar werkt nauw samen met de EU in o.a. het satellietnavigatieprogramma Galileo, het aardobservatieprogramma Copernicus en commerciële ontwikkelingen, zoals telecommunicatie.