ESA BIC

Ruimtevaart levert veel specifieke technologische kennis op. Die kennis kan ook op aarde prima worden toegepast. Het NSO stimuleert enthousiaste, creatieve startende ondernemers om aan de slag te gaan met ruimtevaarttechnologie via het ESA Business Incubation Centre.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA begon met ESA-BIC in 2004. Startende ondernemers kregen hulp om met ruimtevaarttechnologie nieuwe producten te ontwerpen en maken. Andere ESA-lidstaten zagen de voordelen en zetten vergelijkbare initiatieven op.

Na zes succesvolle jaren verhuisde de incubator van ESTEC naar het Noordwijk Space Business park. Het Space Business Innovation Centre (SBIC) staat op steenworp afstand van alle kennis en contacten, maar wordt nu grotendeels gefinancierd door de Nederlandse overheid.

Doel van het ESA-BIC-programma is om per financieringsperiode (vier jaar) veertig nieuwe startups te helpen. Naast technische ondersteuning vanuit ESA's technisch centrum ESTEC is er ook veel aandacht voor de bestuurlijke, marketing en financiële aspecten van een onderneming.

Het ESA-BIC-programma staat open voor iedereen die ruimtevaarttechnologie wil toepassen. Daar hoort ook de toepassing van satellietdata bij. Voorstellen worden beoordeeld door ESA, SBIC, NSO en de Rabobank Bollenstreek. De Rabobank is partner in het programma en biedt starters financieringsmogelijkheden.

Als vertegenwoordiger van de Nederlandse overheid stemt NSO de financiering en de inhoudelijke uitvoering van het programma af met ESA. De dagelijkse uitvoering van het programma en begeleiding van starters is sinds 2010 uitbesteed aan SBIC.

Meer informatie over het ESA-BIC-programma:

> www.esa-bic.nl

> www.sbic-noordwijk.nl