In samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) openen we een nieuwe call te openen voor de ondersteuning van Principal Investigators.
De call ‘Principal Investigator (PI) ondersteuning’ is erop gericht onderzoekers in Nederland met een PI-rol voor een ruimtemissie, -experiment of -instrument te ondersteunen om die rol beter te kunnen vervullen. Tevens is de financiering bedoeld om het Nederlandse wetenschappelijke veld meer te laten profiteren van bestaande Nederlandse PI-posities.
Dit financieringsinstrument is een gezamenlijke call van NWO en het Netherlands Space Office.
Call 2025 - een aanvraag indienen
Download de calltekst hier.
Het subsidieplafond voor deze Call for proposals bedraagt in totaal € 711.000.
Om een aanvraag te doen dient u eerst een intentieverklaring in te sturen. De deadline voor het indienen van intentieverklaringen is dinsdag 20 mei 2025, voor 14:00:00 CEST.
De deadline voor het indienen van aanvragen is donderdag 3 juli 2025, voor 14:00:00 CEST. Voor een volledige aanvraag moet u het aanvraagformulier en een verklaring van de PI-rol indienen:
Voor wie
Deze Call for proposals staat open voor PI-rollen voor ruimte-instrumenten, - experimenten en/of -missies op de vigerende thema’s van het OCW-ruimtevaartbeleid, te weten aardobservatie, planeetonderzoek en astronomie.
Vanwege het beschikbare budget, zijn voor deze Call for proposals alleen PI-rollen toegestaan voor missies in de volgende ESA-programma’s:
- het ESA Aardobservatieprogramma (alle missies in FutureEO en Copernicus);
- het ESA Science Programme ( alle missies met uitzondering van Missions of Opportunity and Collaborative Missions),
Voor meer informatie en randvoorwaarden, zie de volledige call for proposals.
Achtergrond
‘PI-ondersteuning’ valt onder het programma ‘Partnerships for Space Instruments & Applications Preparatory Programme’ (PIPP). Het PIPP maakt deel uit van het Nederlandse ruimtevaartbeleid. Het versterken van de internationale positie van Nederland op het gebied van de ontwikkeling en het gebruik van ruimte-instrumenten, waar deze Call for proposals op is gericht, is een prioriteit van dit beleid.
Eerdere subsidierondes van het PIPP waren gericht op ondersteuning van Nederlandse onderzoekers om Principal Investigator (PI) van een ruimte-instrument of -missie te kunnen worden (periode 2010-2013) en op de vorming van Kennisnetwerken (KNW) rondom de ontwikkeling en het gebruik van ruimte-instrumenten (periode 2017-2022; de Kennisnetwerkenregeling). Vanaf 2022 is het PIPP doorontwikkeld om ook in de toekomst effectief te blijven. Het PIPP valt sindsdien, samen met het ‘Gebruik van ruimte-infrastructuur voor aardobservatie- en planeetonderzoek’ (GO) programma, onder de koepel ‘Versterking Synergie Ruimtevaart en Wetenschap’ dat door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gefinancierd wordt vanuit het ruimtevaartbeleid. Onder het PIPP zullen in 2025 twee varianten van subsidierondes worden aangeboden: ‘Versterken kennissamenwerking in de ruimtevaart’ gericht op reeds bestaande Kennisnetwerken en ‘PI-ondersteuning’,