>

Sojoez van Kuipers onthuld in Space Expo

De Sojoez capsule, waarmee André Kuipers zijn ruimtereis van december 2011 tot juli 2012 maakte, is maandag door minister Kamp van Economische Zaken in de Space Expo te Noordwijk onthuld. De capsule is naar Nederland gehaald dankzij bemiddeling door het NSO met de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos en het bedrijf Energia. Het Ministerie van Economische Zaken en enkele sponsoren hebben financieel bijgedragen vanwege de historische waarde voor de Nederlandse ruimtevaart. Bovendien enthousiasmeren André Kuipers en ‘zijn’ capsule jongeren voor techniek en wetenschap.

Sojoez-capsule André Kuipers onthuld Minister Kamp: "Ruimtevaart spreekt tot de verbeelding. Het is een voorbeeld van hoe we door innovatie en doorzettingsvermogen grenzen kunnen verleggen en verbeelding waar kunnen maken. Daar dragen Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen aan bij. Daarvoor hebben we nu en in de toekomst voldoende technici nodig.”

André Kuipers is sinds 2013 ambassadeur van het Techniekpact. Met een speciale collegetour heeft hij de afgelopen twee jaar al zo’n tienduizend leerlingen en docenten bereikt. "Om onze kenniseconomie wereldwijd concurrerend te houden, is het belangrijk om jongeren te blijven stimuleren om te kiezen voor een technische opleiding. André Kuipers vervult daar een belangrijke rol in. De komst van de capsule naar Noordwijk zorgt dat zijn ruimtereis blijvend en tastbaar inspireert”, aldus minister Kamp.

 

Ruimtevaart geeft inzicht in vraagstukken klimaat, voedsel en water

Nederlandse innovaties en producten dragen al jaren bij aan het internationale ruimtevaartprogramma. Industriële producten zoals bijvoorbeeld zonnepanelen worden toegepast in diverse ruimtemissies zoals de kometenjager Rosetta en de begin volgend jaar te lanceren Mercurius-missie BepiColombo. Ook maken we in Nederland volop gebruik van data die de ruimtevaart oplevert. Ze geven de wetenschap inzicht in vraagstukken op het gebied van klimaat, voedsel en water. Infrastructuur zoals satellieten zijn bovendien onmisbaar voor telecommunicatie, navigatie en observatie.

Een mooi voorbeeld van zo’n toepassing is de Tropomi, een Nederlands meetinstrument dat begin volgend jaar met een Russische draagraket de ruimte in gaat. Tropomi meet straks elke dag, van elke plek op de wereld, de luchtkwaliteit. Het KNMI maakt daar vervolgens luchtkwaliteitskaarten van. Zo is inzichtelijk waar op de wereld de luchtvervuiling en de broeikasgassen zitten, en ook wat de bronnen zijn van die vervuiling. Dat helpt om de internationale afspraken na te komen die eind vorig jaar in Parijs zijn gemaakt om ons klimaat te beschermen.

De capsule is nu voor publiek zichtbaar in Space Expo. Tijdens de open dag van ESA's testcentrum ESTEC, op zondag 2 oktober, houdt het museum een actie met vijftig procent korting op de normale toegangsprijs. Houders van een museumkaart hebben gratis toegang tot de expositie.