>

Speciale rol Nederland op Indiase Space Expo

Nederland is deze week gastland op de Bangalore Space Expo in India. Nederland en India werken sinds 2014 samen op het gebied van ruimtevaart. Op de Space Expo wordt die samenwerking gevierd en verder uitgebouwd.


-Hittegolf in India gemeten met Europese satelliet Sentinel 3 (beeld: ESA) / Heat wave in India as measured by the European satellite Sentinel 3 (image: ESA))

India is meestal niet het eerste land dat mensen associëren met ruimtevaart. Toch kent India een bloeiende ruimtevaartindustrie. Die verdrievoudigde in de afgelopen twaalf jaar tot een omzet van bijna 1,9 miljard euro in 2021. Indiase technologie behoort tot de meest innovatieve ter wereld en de Indiase lanceerraketten tot de meest betrouwbare.

Door die wereldklasse raketten kwam de TU Delft in 2008 in aanraking met ISRO, de Indiase ruimtevaartorganisatie. Studenten hadden hun eigen satelliet gebouwd, DelfiC3, en India kon die lanceren. Later werd die samenwerking uitgebreid naar experimenten op Indiase kleine satellieten en de link tussen die satellieten en de grond. ‘We hebben uitstekende relaties met ISRO’, zegt Chris Verhoeven, universitair hoofddocent aan de TU Delft. ‘De samenwerking verloopt soepel en op voet van gelijkheid.’

NL Space paviljoen

De TU Delft is onderdeel van een groep Nederlandse bedrijven en instellingen die zich op de Bangalore Space Expo met een NL Space paviljoen presenteert. Verhoeven: ‘India is een land met veel activiteit op ruimtevaartgebied. Er zijn kleine, slimme bedrijven waar het goed mee samenwerken is. Je moet niet gaan voor een vlotte deal, maar echt een relatie opbouwen. Als je eenmaal een vertrouwensband hebt, is het heel fijn samenwerken. Daarom is het zo belangrijk dat we elkaar, na twee jaar coronacrisis, nu weer live kunnen zien.’

Andere Nederlandse ruimtevaartpartijen die afreizen naar de Bangalore Space Expo zijn Lens R&D, satsearch, AAC Clyde Space, Celestia STS en Airbus Nederland. Samen met het NSO presenteren ze zich op het NL Space paviljoen, de plek waar ook de Nederlandse ambassadeur in India, Marten van den Berg, zijn opwachting zal maken.


-Luchtkwaliteitmetingen door het Nederlands satellietinstrument Tropomi zijn van grote waarde voor India. (Beeld: ESA) / Air quality measurements of the Dutch satellite instrument Tropomi are of great value for India. (image: ESA)

Grote behoefte in kleine satellieten

Akanksha Sharma kijkt uit naar de rol die Nederland zal spelen op de Indiase Space Expo. Zij is senior beleidsmedewerker bij het Nederlands Innovatie Netwerk in Bangalore en ziet de interesse van de Indiase industrie in Nederland toenemen. ‘Sinds die eerste lancering van DelfiC3 in 2008 met een ISRO-raket is hebben Nederland en India een mooi samenwerkingsprogramma. Een belangrijk onderwerp is het gebruik van satelliettoepassingen om luchtvervuiling tegen te gaan. Maar ook op het gebied van waterbeheer en ruimtelijke ordening is de interesse in Nederlandse kennis en technologie in India groot.’

Sharma laat samen met het Innovatie Netwerk zien waar de kansen voor Nederlandse bedrijven liggen: ‘Een aantal Nederlandse bedrijven heeft al toegang tot onze markt gekregen. In India is grote behoefte aan ruimtevaarttechnologie en expertise die Nederland heeft opgebouwd. Vooral op het gebied van kleine satellieten en technologische innovatie. Dat biedt kansen voor alumni van bijvoorbeeld de TU Delft, voor startups en ook voor grotere industriële partijen en kennisinstellingen. Ik verwacht dat de samenwerking die nu bijna tien jaar oud is steeds verder zal toenemen in de toekomst.’

 

Meer informatie

De Bangalore Space Expo vindt plaats in de Indiase miljoenenstad Bangalore van 5 t/m 7 september 2022. Meer informatie over de Expo, haar activiteiten, sprekers en deelnemende bedrijven is te vinden via de website van de Bangalore Space Expo.