>

Nederlandse robotarm ERA met succes gelanceerd naar ruimtestation ISS

De Europese robotarm ERA is vandaag met succes gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Om 16:58 uur Nederlandse tijd vertrok vanuit Bajkonoer, Kazachstan een Protonraket met aan boord de Russische laboratoriummodule Nauka en de European Robotic Arm, de robotarm die in Nederland werd ontwikkeld en gebouwd.
Proton-raket met daarin de Europese robotarm ERA (Beeld: ROSCOSMOS)

Met de succesvolle lancering begint een spannende tijd voor de honderden ingenieurs en technici die de afgelopen 25 jaar aan de robotarm hebben gewerkt. En voor de astronauten die de arm de komende tijd in de ruimte gaan gebruiken om het ISS verder op te bouwen, te inspecteren en maximaal te benutten voor wetenschappelijk onderzoek.

Op het programma staat allereerst een grondige check-up van ERA om te beoordelen of de hardware en besturingssoftware naar behoren functioneren. Daarna installeert de Nederlandse robotarm radiatoren voor de warmtehuishouding van de laboratoriummodule Nauka en een wetenschappelijke luchtsluis. Beide onderdelen werden eerder al naar de ruimte gelanceerd. Dankzij de luchtsluis kan ERA wetenschappelijke experimenten van binnen naar buiten en weer terug verplaatsen, zonder dat hiervoor kostbare en risicovolle ruimtewandelingen nodig zijn.

De komende tijd zullen verschillende kosmonauten en astronauten met de Nederlandse robotarm gaan werken, onder wie drie ESA-astronauten: Thomas Pesquet (nu in de ruimte), Matthias Maurer en Samantha Christoforetti.


De lancering (beeld: NASA TV)

Meer informatie over ERA:

Nieuwsbericht: ERA-arm klaar voor lancering: ‘Weer een mindblowing missie’

Nieuwsbericht: Astronaut André Kuipers: ‘Nederlandse robotarm maakt werk van astronauten in ISS veiliger’