>

Nederlandse hightech lift mee op Noorse satelliet

Nederlandse ruimtetechnologie voor lasersatcommunicatie zal getest worden op de begin 2022 te lancerenOndertekening van de overeenkomst in Nederland door Harm van de Wetering, directeur NSO (rechts), en Bård Ivar Svendsen, de Noorse ambassadeur.
Ondertekening van de overeenkomst in Nederland door Harm van de Wetering, directeur NSO (rechts), en Bård Ivar Svendsen, de Noorse ambassadeur.
Noorse satelliet NorSat-TD. Dat staat in een overeenkomst die de directeuren van de beide ruimtevaartagentschappen, het Nederlandse NSO en het Noorse NOSA, vanmorgen hebben ondertekend op de ambassades in respectievelijk Den Haag en Oslo. Bij de ondertekening waren ook de ambassadeurs van beide landen aanwezig.

 

Satellietinstrument SmallCAT werd de afgelopen jaren ontwikkeld door kennisinstelling TNO en in Delft gevestigde Hyperion Technologies. Het maakt gebruik van lichtbundels in plaats van radiosignalen om waardevolle informatie vanuit de ruimte naar de aarde te versturen. De belangstelling voor deze nieuwe technologie is groot, omdat het satellieten in staat stelt grotere hoeveelheden informatie 10 keer sneller en veel veiliger te versturen.

 

Vooraanstaande rol

‘Deze missie is een prachtig voorbeeld van internationale samenwerking met meerwaarde voor alle partijen', aldus Harm van de Wetering, directeur van het NSO. 'De meerwaarde voor Nederland in deze samenwerking is dat het ons de gelegenheid geeft om nieuw ontwikkelde Nederlandse technologie voor lasersatellietcommunicatie in een vroeg stadium te testen. Voor Noorwegen biedt het de mogelijkheid om de potentie van de meerwaarde van lasercommunicatie vanaf een eigen satelliet te ervaren.’

 

Ondertekening van de overeenkomst in Noorwegen door Christian Hauglie-Hanssen (links), directeur NOSA, en Tom van Oorschot, de Nederlandse ambassadeur.
Ondertekening van de overeenkomst in Noorwegen door Christian Hauglie-Hanssen, directeur NOSA (links), en Tom van Oorschot, de Nederlandse ambassadeur.
Ook Christian Hauglie-Hanssen, directeur van de Noorse ruimtevaartorganisatie NOSA, is verheugd over de samenwerking: ‘De Norsat-TD missie laat de kracht van bilaterale samenwerking zien in de ruimtevaart.

 

Toekomst

SmallCAT werd ontwikkeld in het kader van ESA’s ARTES programma, met steun van het NSO en het ministerie van Defensie. In de aanloop naar de lancering toe werken verschillende Nederlandse partijen aan een grondstation voor lasercommunicatie. Dit station moet informatie via lasercommunicatie kunnen ontvangen én verzenden.

 

Als de technologie van SmallCAT in de ruimte werkt zoals TNO en Hyperion Technologies verwachten, werken ze toe naar een product onder de naam CubeCAT, een plug and play terminal voor lasercommunicatie op kleine satellieten (cubesats).

 

NorSat-TD is een microsatelliet van NOSA bedoeld om nieuwe technologie te demonstreren. De satelliet, waar meerdere landen aan bijdragen heeft verschillende doelen, weegt net 30 kilogram en is niet groter dan een stuk handbagage. De satelliet draagt zes demonstratie-payloads uit vier verschillende landen: Noorwegen, Nederland, Frankrijk en Italië. De satelliet is onmderdeel van een reeks Noorse satellieten met maritieme toepassingen.