>

NASA-baas over Nederlandse zonnepanelen op maancapsule: “Alle panelen perfect geïnstalleerd”

De Nederlandse zonnepanelen zijn alle vier gemonteerd op de Orion-capsule van NASA. Dat liet NASA administrator Jim Bridenstine deze week via een tweet met de complimenten aan het team weten. De zonnepanelen zijn onderd
Bron: NASA
eel van de European Service Module (ESM), de essentiële machinekamer die de Europese ruimtevaartorganisatie ESA levert voor de Orion-capsule.

Orion is het nieuwe Amerikaanse bemande exploratievoertuig die astronauten in de nabije toekomst terug naar de maan en uiteindelijk ook verder moet brengen. De ESM zorgt behalve voor de voorstuwing van Orion ook voor water, zuurstof, stikstof, warmtehuishouding en niet in de laatste plaats door de Nederlandse zonnepanelen voor de elektriciteit voor Orion.

In de tweede helft van volgend jaar staat de eerste, nog onbemande, testvlucht gepland (Artemis 1). In 2023 moet dan de eerste bemande vlucht in een baan rond de maan gebeuren (Artemis 2), wederom met Nederlandse zonnepanelen. De zonnepanelen voor Orion zijn gebouwd door Airbus Nederland in Leiden en gefinancierd vanuit de Nederlandse bijdrage aan het exploratieprogramma van ESA.

Deze animatie van ESA laat goed zien hoe de zonnepanelen tijdens de reis naar de maan hun werk gaan doen.