>

Hiber nationale icoon

Het Amsterdamse bedrijf Hiber is uitgeroepen tot een van de drie nationale iconen van innovatiekracht. Staatssecretaris Mona Keijzer maakte dit afgelopen maandag bekend in het TV-programma ‘De wereld draait door’. "De nieuwe Nationale Iconen zijn visitekaartjes van onze innovatieve kracht. Het zijn uitvindingen van ondernemers met grote economische potentie", aldus de Staatssecretaris. Hiber bouwt aan een netwerk van kleine satellieten die bij elkaar een wereldwijde communicatiedienst verzorgen.

De satellieten, ter grootte van een schoendoos en gebouwd door het Delftse bedrijf ISIS, kunnen dagelijks korte berichten kunnen ‘ophalen’ van elke willekeurige locatie in de wereld en doorsturen naar abonnees. De nieuwe dienst is revolutionair, want veel goedkoper dan zijn concurrenten en onderhoudsarm bovendien.

Het NSO heeft het bedrijf enkele jaren geleden geselecteerd als veelbelovende start-up in de space incubator ESA-BIC in Noordwijk en ondersteund via het ESA ARTES programma.

Eind vorig jaar lanceerde het bedrijf met succes de eerste twee satellieten, Hiber-1 en Hiber-2. NSO-directeur Harm van de Wetering is trots op het bedrijf: "Hiber toont aan wat een enorme innovatieve kracht er in de Nederlandse ruimtevaartsector zit."