>

Nederlandse startup Hiber lanceert revolutionaire satellietcommunicatie

Het Nederlandse bedrijf Hiber lanceerde afgelopen week met succes twee kleine satellieten naar de ruimte. Hiber-1 en Hiber-2, beide zo groot als een schoenendoos en door het Nederlandse bedrijf ISIS gebouwd, zijn communicatiesatellieten die dagelijks korte berichten kunnen ‘ophalen’ van elke willekeurige locatie in de wereld en doorsturen naar abonnees. De nieuwe dienst is revolutionair, want veel goedkoper dan zijn concurrenten en onderhoudsarm bovendien.

Hiber-1 werd op 29 november gelanceerd aan boord van een PLCV-C43 raket vanuit India. Hiber-2 vloog op 3 december 2018 naar de ruimte met een Falcon-9 raket van SpaceX vanuit Vandenberg Space Launch Complex . Met de succesvolle dubbellancering is Hiber de eerste commerciële satellietoperator van Nederland met deze dienst geworden.

What’s app in de ruimte

De berichtenservice van Hiber klinkt als een variant van What’s app in de ruimte. Korte berichten worden van de ene locatie naar de andere gestuurd. Maar deze dienst kan die berichten óók versturen als er geen mobiel netwerk is. Bovendien hebben de apparaten die de berichten versturen een batterij die vijf tot tien jaar meegaat.

Via een unieke frequentie, door Agentschap Telecom en ITU aan Hiber toegewezen, verstuurt het modem berichten naar de ruimte. De satellieten sturen ze door naar grondstations op Spitsbergen en in Delft, waarvandaan ze direct aan klanten worden geleverd.

Monitoring en tracking

Logischerwijs wordt ‘monitoring’ een van de meest gebruikte toepassingen van Hiber. Neem bijvoorbeeld elektriciteitsmasten in Californië, die na een bosbrand aan of uit kunnen staan, al naar gelang de schade die ze hebben geleden. Nu moet iemand met de auto vierhonderd palen bezoeken en controleren. Een Hiber-satelliet leest ze alle vierhonderd in één dag uit.

Een tweede belangrijke toepassing van het systeem is ‘tracking’. Stel: de eigenaar van treinwagons of zeecontainers wil deze volgen tijdens een transport. Hij voorziet ze van een klein, autonoom apparaatje dat alléén aan gaat als een Hiber-satelliet in de ruimte overvliegt om een bericht te versturen: ‘Hier ben ik!’. Is het bericht verzonden, dan gaat het modem in de slaapstand. Hibernation in het Engels, vandaar de naam Hiber.

 

 

Twintig keer goedkoper

Bereik op plekken waar mobieltjes geen bereik hebben. En een modem dat op één batterijtje vijf tot tien jaar lang meegaat. Samen maken ze een revolutie mogelijk in satellietcommunicatie, zegt Laurens Groenendijk, medeoprichter van Hiber: ‘Alles bij elkaar zijn we minimaal een factor twintig goedkoper dan grote, bestaande satellietcommunicatienetwerken.’

Hiber groeide in 2,5 jaar tijd uit van allereerste idee tot volwaardig commercieel satellietoperator. Daarin heeft het Netherlands Space Office een essentiële bijdrage geleverd, vertelt Groenendijk: ‘Het NSO heeft ons een plek gegeven in de space incubator ESA-BIC in Noordwijk en ons ook financieel ondersteund met in totaal twee miljoen euro via het ESA ARTES programma. Dit was een krachtig signaal naar andere investeerders dat wij iets maken waar men in de ruimtevaart veel vertrouwen in heeft.’

Hiber zelf heeft ook het volste vertrouwen in de toekomst. Twee satellieten is een mooi begin, vindt Groenendijk. Maar de ambitie reikt veel verder. Tientallen satellieten moeten in de nabije toekomst ‘Hiberband’ vormen. Samen kunnen ze tien miljoen berichten per dag verwerken en zo werkelijk alles op aarde met elkaar verbinden in het Internet of Things.

De ambities van Hiber trekken internationale aandacht. Amazon webservices verkoos de startup uit zesduizend inzendingen tot Commercial startup launch 2018. Medeoprichter Laurens Groenendijk: ‘Het is cool dat we zo’n hightech bedrijf in Nederland succesvol kunnen uitbouwen tot een wereldwijd merk. Daar mogen we als Nederlandse ruimtevaartsector heel trots op zijn!’