>

Record aantal Nederlandse deelnemers Mission X

Ook dit jaar heeft Space Expo de winnaars van de internationale challenge Mission X verwelkomd voor een exclusief VIP-bezoek. Mission X, een internationaal project van NASA, ESA en andere ruimtevaartorganisaties wereldwijd, laat kinderen tot 14 jaar trainen als astronauten door middel van wetenschappelijke en lichamelijke opdrachten. De 14e editie werd gewonnen door Mels, Michael, Tim en Søren uit groep 6 van basisschool de Dissel in Ruinerwold, die de hoogste score behaalden onder 342 deelnemende teams uit heel Nederland. Op dinsdag beloonde Space Expo niet alleen de winnaars, maar ook al hun klasgenoten met een exclusief VIP-programma.

Feestelijke ontvangst bij Space Expo
De jonge ruimtevaarders in spe werden feestelijk ontvangen bij Space Expo, waar vooral de persoonlijke videoboodschap van astronaut André Kuipers indruk maakte. Tijdens een rondleiding ontdekte de klas onder begeleiding van een ervaren gids de vele topstukken van het ruimtevaartmuseum. Daarnaast lanceerden de kinderen waterraketten en zetten ze hun astronautentraining voort bij de Grote Ruimteshow, een interactieve voorstelling met leuke proefjes. Na een officiële astronautendiploma-uitreiking ontvingen alle kinderen een goodiebag. Tim, Mels, Michael en Søren werden extra in het zonnetje gezet en ontvingen een kaart gesigneerd door André Kuipers. De feestelijke dag werd toepasselijk afgesloten met een raketijsje.

Over Mission X
Mission X is meer dan een wedstrijd; het is een schoolproject voor basisschoolleerlingen waarin zij acht weken lang een 'astronautentraining' volgen. Deze editie van 2024, recent succesvol afgerond in april, kende een recordaantal Nederlandse deelnemers. In totaal trainden 5172 kinderen als astronaut, een stijging van ruim 60% ten opzichte van 2023. Tijdens Mission X doorlopen de leerlingen diverse trainingsmodules over coördinatie, uithoudingsvermogen, teambuilding, ruimtelijk inzicht, gezonde voeding en ruimtevaarttechnologie.

Het inspireren van jonge mensen en het bevorderen van talentontwikkeling in de ruimtevaartsector zijn belangrijke speerpunten voor NSO. Met initiatieven zoals Mission X willen we toekomstige generaties enthousiasmeren voor wetenschap en technologie.

Bron: Space Expo