>

Aanmelden nog mogelijk voor Scylight: conferentie over lasercommunicatie in Eindhoven

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van lasersatellietcommunicatie? En waar liggen de kansen voor Nederlandse bedrijven? Dat is te zien en te horen op de ScyLight Conferentie, van 12 tot 14 juni op de High Tech Campus in Eindhoven. Aanmelden voor de conferentie is nog mogelijk.

De zevende editie van de ScyLight Conferentie wordt georganiseerd door het NSO, in samenwerking met ESA en NEXTGEN Hightech. De tweedaagse conferentie toont de laatste ontwikkelingen in het domein van lasersatellietcommunicatie en, tijdens een aparte workshop, quantumcommunicatie. In totaal worden zo’n driehonderd professionals uit de hele wereld verwacht.

Investeren in lasercommunicatie

Het is geen toeval dat Nederland deze editie van de ScyLight Conferentie organiseert, zegt Bert Meijvogel, NSO. Vanuit zijn rol als voorzitter bij ESA Joint Board on Communication Satellite Programs (JCB) werkt hij aan de toekomst van de Europese ruimtevaart op het gebied van onder andere lasersatellietcommunicatie, die ook voor Nederland volop kansen biedt. ‘Nederland investeert de komende jaren via het Groeifonds in de ontwikkeling van lasersatellietcommunicatie. Daarmee bouwen wij door op onze kennis en ervaring met optische instrumenten voor de ruimtevaart, zoals Tropomi en SPEXone.’

Het NSO voorziet een ecosysteem van bedrijven en instellingen dat de komende jaren samen optrekt om kansen op de mondiale markt voor lasersatellietcommunicatie te verzilveren. Vooral grondstations voor lasercommunicatie tussen de ruimte en de aarde hebben de aandacht, maar ook andere toepassingen die nodig zijn om veilig en snel te kunnen communiceren met licht.

Successen vieren

‘De conferentie biedt ons een uitstekend podium om te laten zien waartoe Nederland in staat is’, aldus Meijvogel. ‘We kunnen vieren dat met onze lasertechnologie een succesvolle dataverbinding tot stand is gebracht tussen de Noorse satelliet NorSat-TD en de grond. Daarnaast laten we iedereen in dit domein zien waar wij de komende jaren naartoe werken. Met als doel natuurlijk opdrachten voor de Nederlandse hightech industrie.’

De ScyLight Conferentie is vooral bedoeld voor innovatieve bedrijven en kennisinstellingen die werken of willen werken in het domein van lasersatellietcommunicatie. Hierbij zijn ook bedrijven en instellingen uit het fotonica- en quantumdomein meer dan welkom. Ook studenten zijn welkom en betalen een sterk gereduceerd tarief. Tenslotte zijn er ook serviceaanbieders van satellietdiensten en mensen uit het veiligheidsdomein aanwezig.

 

Aanmelden

Meer informatie is te vinden op de website van de ScyLight Conferentie. Aanmelden kan via deze link.

 


Bron: ESA