>

Team Touchdown wint CanSat competitie

Scholieren van het Sint-Oelbertgymnasium uit Oosterhout hebben de Nederlandse CanSat competitie gewonnen. Het team Touchdown ontvangt de gouden award voor de satelliet die ze bedachten, bouwden en lanceerden met een echte raket. In deze competitie streden 29 teams met leerlingen uit het hele land tegen elkaar om van een frisdrankblikje (Can) de beste satelliet (Sat) met een missie te maken.


Team Touchdown Bron: DigiDaan

Winnaars
In de online finale won team Touchdown de gouden CanSat-award en deelname aan de Space Engineer for a day van European Space Agency (ESA) waar ze onder andere hun project mogen presenteren. Juryleden Chris Verhoeven (TU Delft), Sarah Lammens (Thales), Channah Vogel (SRON) en José van Gelderen (Nemo Science Museum) prezen hun bijzondere maar ook haalbare missie en technische kennis. De positiviteit van het team, ondanks een aantal tegenslagen, gaf de doorslag voor de winst. Het team is heel blij met de overwinning. “We hadden dit totaal niet verwacht, want een aantal projecten van andere teams vinden we heel indrukwekkend.”

Missie
Winnaars Indy Maingay en Anouk Helmink bedachten samen een CanSat die een gecontroleerde landing kan maken met een vierkante parachute. In maart mochten ze samen met elf andere geselecteerde teams hun satelliet met een echte raket 1 kilometer de lucht inschieten op een militair oefenterrein. De lancering van het winnende team was succesvol, maar ze nemen de tip van de jury om geen lastminute veranderingen te doen ter harte. “We kregen alle data heel goed binnen, maar het was veel en we stonden met onze laptop in de regen. Toen hebben we impulsief besloten een ander programma voor de data te gebruiken, maar bij de omschakeling raakten we bijna alle gegevens kwijt.”

Samenwerken
Het team heeft op verschillende vlakken veel geleerd. Ze hebben allerlei technische kennis opgedaan, zoals leren programmeren, stroomschema’s en 3D-modellen maken, parachutes ontwerpen maar ook veel geleerd over samenwerken. "Je moet in zo’n project live overleggen. Via Whatsapp lukte het ons niet om goede beslissingen te nemen. Uiteindelijk hebben we elk weekend fysiek afgesproken.”


CanSat lancering Bron: DigiDaan

Uitdagen
De CanSat-competitie is opgezet om scholieren uit te dagen op wetenschappelijk en technisch gebied en ze te enthousiasmeren voor een technische opleiding. Sinds september vorig jaar zijn de teams bezig geweest met het bedenken van een missie, het opzetten van een plan, het bouwen en bijstellen van de CanSat en het verzorgen van publiciteit.

Partners
CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office, gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.