>

Spaanse koning bezoekt ESTEC, ruimtevaart belangrijk onderwerp tijdens staatsbezoek

De Spaanse koning Felipe en Koning Willem-Alexander brengen op donderdag 18 april een bezoek aan ESA’s testcentrum ESTEC in Noordwijk. De koningen krijgen onder meer een rondleiding door de cleanrooms en laten zich informeren over de Nederlands-Spaanse samenwerking op het gebied van methaanonderzoek.


ESA ESTEC. Bron: ESA.

Het bezoek aan ESTEC maakt deel uit van een tweedaags staatsbezoek van het Spaanse koninklijke echtpaar aan Nederland op 18 en 19 april. Op de agenda staan verschillende culturele, maatschappelijke en economische onderwerpen. ‘Dat ESTEC op de agenda staat, geeft aan hoe belangrijk het centrum is voor de Europese ruimtevaart en voor de samenwerking tussen Europese landen, aldus Joost Carpay, adjunct-directeur van het NSO.

Navigatie en aardobservatie

ESTEC is de grootste vestiging en het technisch hart van de Europese ruimtevaartorganisatie, waarvan Nederland en Spanje medeoprichters zijn. Alle Europese ruimtevaartprogramma’s worden van hieruit geïnitieerd en gemanaged. Bovendien worden Europese satellieten bij ESTEC uitgebreid getest voordat ze naar de ruimte gaan.

In passende, stofwerende kleding zullen Koning Willem-Alexander en Koning Felipe de cleanrooms van ESTEC bekijken. Samen met ESA-directeur Josef Aschbacher, ESTEC-directeur Dietmar Pilz en enkele astronauten, werpen ze een laatste blik op HERA, ESA’s onderzoeksmissie naar planetoïde Didymos. Ook worden ze bijgepraat over de Ariane 6 lanceerraket en de Europese satellietprogramma’s Galileo (navigatie) en Copernicus (aardobservatie).

Samen zoeken naar methaan

Speciale aandacht is er voor de samenwerking tussen Nederland en Spanje op het gebied van atmosferisch onderzoek. Meer in het bijzonder: onderzoek naar de uitstoot van methaan. Methaan levert een significante bijdrage aan het broeikaseffect en dus de opwarming van de aarde. Nederland en Spanje werken samen om grote bronnen van methaanuitstoot te ontdekken met behulp van het Nederlandse satellietinstrument Tropomi.

‘Van Koning Willem-Alexander is bekend dat hij de Nederlandse ruimtevaart een warm hart toedraagt’, weet Carpay. ‘ESTEC is in dit verband een voor de hand liggende plek om hooggeëerde gasten mee naartoe te nemen. Het technisch centrum is cruciaal voor de Europese ruimtevaart en bovendien een katalysator voor tal van Nederlandse ruimtevaartactiviteiten.’