>

Scholieren lanceren zelfgebouwde satellieten met een echte raket

Twaalf teams van scholieren uit het hele land lanceerden vrijdag 22 maart hun zelfgemaakte mini-satellieten op de CanSat Lanceerdag. Op het militaire oefenterrein van ASK ’t Harde schoten ze hun constructies 1 kilometer de lucht in. Deze dag is onderdeel van de CanSat-competitie van ESERO NL, waarbij ze van een frisdrankblikje (Can) een satelliet bouwen (Sat) met een missie.


Bron: Digidaan

Missie
Elk scholierenteam heeft zelf een missie bedacht. Het team Carbonator wil CO2 meten in de atmosfeer. En team Solar CS de opbrengst van zonnecellen op verschillende hoogtes om te ontdekken wat het beste resultaat geeft. Waarom? Het team legt uit: “We hebben deze missie bedacht omdat we ons afvroegen of je zonnepanelen beter op hoge gebouwen kan plaatsen of op de grond.” Het was een leerzaam project: “We moesten intensief samenwerken en strakke deadlines stellen, maar dat is goed gelukt. Een van ons heeft het schrijven van de codes op zich genomen en ontdekt dat ze dit heel leuk vindt.”


Bron: Digidaan

Leerzaam
De teams zijn al even bezig met het project. Het bedenken van een missie, het opzetten van een plan, het bouwen en bijstellen van de CanSat en daarbij de nodige publiciteit verzorgen. Het is allemaal onderdeel van de competitie. Natuurkundedocent Michah Holband van het Sint-Oelbertgymnasium uit Oosterhout begeleidt dit jaar twee teams: Ze hebben zoveel geleerd. Vooral ook hoe je samen knopen doorhakt. Er waren heel veel leuke ideeën en ze hebben eindeloos geëxperimenteerd maar dan komt die deadline dichterbij.”

Steun
De CanSat-competitie is opgezet om scholieren uit te dagen op wetenschappelijk en technisch gebied en ze te enthousiasmeren voor een technische opleiding. Marjan van Meerloo van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW): “Vanuit OCW steunen wij de CanSat-competitie al jaren. Deze bijeenkomst is een prachtig voorbeeld van het samenkomen van educatie, wetenschap en het wekken van interesse in techniek en ruimtevaart. Geweldig dat het alle 12 teams is gelukt om hun satelliet te lanceren!” Kathelijne Beenen van het Netherlands Space Office (NSO): "Ik voel hier dezelfde spanning als toen ik als student m’n eigen raket lanceerde. Dit soort projecten komen alleen tot stand door gepassioneerd teamwerk. Iedereen levert zijn eigen bijdrage; de een is goed in programmeren, een ander in engineering of het analyseren van data. Samen kan je het onmogelijke mogelijk maken. Bij NSO denken en praten we veel over de toekomst en hoe satellieten kunnen bijdragen aan het oplossen van problemen waar we nu en later mee te maken hebben. Dit kan niet zonder ruimtevaartpioniers dus jullie moeten alle ruimte krijgen om je te ontwikkelen.”


Bron: Digidaan

Winnaar
De teams hebben nog een paar weken om alle meetresultaten te verwerken in een eindrapport. Op vrijdag 19 april wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een online prijsuitreiking. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat naar het Europese evenement voor alle nationale winnaars.


Bron: Digidaan

Teams uit het hele land
De deelnemende teams zijn: Spaced'oul (d' Oultremont College, Drunen), POEL (Gomarus College, Groningen), Spacejam (RSG Ter Apel, Ter Apel), Carbonator (CSG Augustinus, Groningen), Solar CS (Sint-Joris College, Eindhoven), SPAICS GOATs (Amsterdam International Community School, Amsterdam), Conesat (Sint-Oelbertgymnasium, Oosterhout), Touch Down (Sint-Oelbertgymnasium, Oosterhout), Zansat 11 (Christelijk lyceum Zandvliet, Den Haag), SpaceZ (Emelwerda College, Emmeloord) Cosmic Quartet (Calvijn College, Goes) Tilius (St. Ignatiusgymnasium, Amsterdam).

Partners
CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office, gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.


Bron: Digidaan