>

Sojoez-ruimtecapsule van André Kuipers ‘landt’ in Noordwijk

 

De SojoezTMA-03M ruimtecapsule, waarmee de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers zijn reis naar het internationaal ruimtestation ISS maakte, is vanaf 20 september voor publiek te bezichtigen in het ruimtevaartmuseum Space Expo in Noordwijk. Op 19 september wordt de capsule onthuld door Minister van Economische Zaken Henk Kamp en André Kuipers.

Sojoez na landing (foto: ESA) Miljoenen Nederlanders zagen op 21 december 2011 live op televisie de Sojoez-raket van Kuipers en zijn crewmates, de Amerikaan Don Pettit en de Rus Oleg Kononenko, vertrekken vanaf het lanceerplatform in het ijskoude Bajkonoer in Kazachstan. Diezelfde capsule die bovenop de raket zat, kwam ruim een half jaar later weer naar beneden boven de steppe van Kazachstan, hangend aan een parachute, zwartgeblakerd door de wrijvingswarmte van de razende terugreis door de atmosfeer. Het beeld van Kuipers die zittend naast de capsule als eerste zijn vrouw belt, staat velen nog in het geheugen gegrift.

Die capsule staat dus vanaf 19 september in Space Expo, dankzij bemiddeling door de Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO en ESA Moskou-office met het Russische ruimtevaartbedrijf Energia. De kosten van de hele operatie, ongeveer 4,5 ton, zijn bijeengebracht uit eigen middelen van Space Expo, aangevuld door sponsoren en het Ministerie van Economische Zaken. 

Colleges voor jong en oud

Tijdens zijn ruimtemissie ‘PromISSe’ van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft Kuipers jong en oud weten te inspireren met tweets, blogs en speciale lesprogramma’s. Eenmaal terug op aarde ontpopte de astronaut zich tot een ambassadeur voor wetenschap en techniek. Op verzoek van de Ministers van Economische Zaken, Sociale Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reist Kuipers door het land met een speciale Techniekpact-collegetour voor scholieren. Daarmee heeft hij de afgelopen twee jaar al zo’n tienduizend leerlingen en docenten bereikt. Ook voor komend schooljaar staan al weer 9 Techniekpact-collegetours gepland. Daarnaast gaat Kuipers verder met zijn college in de theaters van Nederland. De speellijst van zijn ‘theatercollege’ telt inmiddels honderdvijftig avonden, met meer dan honderdduizend verwachte bezoekers.

André Kuipers bij de capsule (foto: Space Expo) Ruimtevaart staat dit najaar ook op de politieke agenda. Nederland geeft richting aan zijn ruimtevaartbeleid met het oog op de begin december door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA georganiseerde vergadering voor Europese ‘ruimtevaartministers’. Daartoe zal Minister Kamp voorstellen doen voor het toekomstige Nederlandse ruimtevaartbeleid en de daaraan gekoppelde inzet op de ESA Ministersconferentie.

ESTEC Open Dag

Op 2 oktober opent ESTEC, het technologisch hart van ESA in Noordwijk, zijn poorten voor publiek. Tijdens deze ESTEC Open Dag is in Space Expo tegen speciaal tarief de Sojoez-capsule te bewonderen.