>

NSO tekent voor Space Climate Observatory

Nederland gaat samen met andere landen het uiterste uit aardobservatiesatellieten halen ten behoeve van het monitoren en beperken van klimaatverandering en het inspelen op de gevolgen daarvan. NSO-directeur Harm van de Wetering zette deze week in Oslo tijdens de Global Space Conference on Climate Change zijn handtekening onder het handvest voor het Space Climate Observatory (SCO).

 


Satellietbeeld van Oslo, waar de ondertekening plaatsvond, op basis van Sentinel 2 data (beeld: ESA)
Het SCO is een internationaal initiatief op instigatie van de Franse president Macron. Het doel is de ontwikkeling van ‘tools’ voor beleidsmakers en daarmee het volle potentieel van satellietdata te benutten. Dit vereist nauwe samenwerking van bedrijven, instituten en ruimtevaartorganisaties op het gebied van aardobservatie, om nog beter grip te krijgen op de gevolgen van klimaatverandering. In totaal zijn nu zo'n 25 ruimtevaartorganisaties aangesloten bij het initiatief, waaronder ESA, het Franse CNES, het Italiaanse ASI, het Indiase ISRO, de Canadian Space Agency, het Belgische Belpso, en nu dus ook het NSO.

 

Harm van de Wetering: "Vanuit Nederland spelen we al decennia lang wereldwijd een betekenisvolle rol op gebied van satelliet waarnemingen voor klimaat. Toetreding tot SCO levert ons nog betere toegang op tot belangrijke netwerken van experts en beleidsmakers. Iedereen snapt de urgentie van het klimaatprobleem. Alleen samen kunnen we verschil maken, en met elkaar hebben we een fantastische gereedschapskist in de ruimte in de vorm van satellieten. Die kunnen we maar beter zo goed en efficiënt mogelijk gebruiken.'