>

Lasersatellietcommunicatie ondersteund vanuit groeifonds

De ontwikkeling van technologie voor communicatie met en tussen satellieten door middel van lasers krijgt een impuls vanuit het nationaal groeifonds. De technologie is onderdeel van het projectvoorstel NXTGEN HIGHTECH dat in totaal 450 miljoen Euro krijgt uit het groeifonds. NXTGEN HIGHTECH beoogt nieuwe technologie te ontwikkelen die Nederland een internationaal leidende positie geeft in de hightech industrie.

Lasersatellietcommunicatie (beeld: ESA)
Lasersatellietcommunicatie (beeld: ESA)
Eén van de zes toepassingsgebieden die in het NXGEN HIGHTECH voorstel genoemd worden is dus lasersatellietcommunicatie, een technologie die belangrijk en veelbelovend is. “Satellieten zijn steeds belangrijker voor allerlei processen op aarde. Of het nu gaat om klimaatontwikkeling of veiligheid, we hebben steeds meer te maken met grote hoeveelheden satellietdata. Lasers kunnen ervoor zorgen dat die data in grote hoeveelheden en beveiligd verstuurd kunnen worden. De bedrijven en instituten die betrokken zijn bij het voorstel werken goed samen en kunnen hiermee in de toekomst een enorme groeimarkt aanboren”, aldus NSO-directeur Harm van de Wetering. “Het is mooi dat dit ook ingezien wordt door de commissie die de groeifondsvoorstellen beoordeelt”.

De kennis en kunde op het gebied van lasersatellietcommunicatie is verdeeld over verschillende bedrijven en instituten in Nederland, die goed samenwerken op het onderwerp. Eerdere investeringen hebben geleid tot een Nederlands satellietinstrument voor lasersatellietcommunicatie dat begin volgend jaar wordt getest in de ruimte als onderdeel van een Noorse satelliet.