>

NL Space ‘op missie’ rond Space Tech Expo in Bremen

De Nederlandse ruimtevaart presenteert zich deze week in het Duitse Bremen met een NL Space paviljoen op Space Tech Expo Europe, de grootste ruimtevaartbeurs van Europa. Naar aanleiding van de beurs organiseren het NSO, de Provincie Zuid-Holland, brancheorganisatie SpaceNed en de Nederlandse ambassade twee netwerkevenementen en een ‘innovatiemissie’. Ambassadeur voor Nederland in Duitsland Ronald van Roeden bezocht de bedrijven in het NL Space paviljoen dinsdagochtend: “Het is mooi om te zien dat het koninklijk bezoek aan Bremen in 2019 de Nederlands-Duitse samenwerking in de ruimtevaart nog verder versterkt heeft.”

 


Ronald van Roeden bezocht de bedrijven in het NL Space paviljoen dinsdagochtend.
Space Tech Expo Europe is traditioneel gezien een beurs voor bedrijven en organisaties die hardware voor de ruimtevaart ontwikkelen. Dit keer is er dankzij de Nederlandse innovatiemissie ook aandacht voor de toepassing van satellietgegevens voor de thema’s ‘water’ en ‘infrastructuur’. “Het gaat vooral om kennismaken en kansen creëren”, zegt Kees Oude Lenferink van het NSO. “Van Nederlandse en Duitse zijde kunnen bedrijven laten zien wat zij te bieden hebben. Mogelijk leidt dat in de toekomst tot nieuwe innovaties en concrete samenwerkingen.”

 

De innovatiemissie telt twaalf deelnemers van acht Nederlandse bedrijven en organisaties. Tijdens een matchmaking event op maandag maakten zij kennis met Duitse partijen die actief zijn in de maritieme infrastructuur, logistiek, energie en veiligheid. Dinsdag november stond in het teken van een bezoek aan het DFKI, een gerenommeerd instituut voor kunstmatige intelligentie. “De thema’s die we hebben gekozen spelen zowel in Nederland als in Duitsland. We staat voor vergelijkbare vraagstukken en onze behoefte aan satellietinformatie overlapt. Daar liggen dus kansen”, aldus Oude Lenferink.

 


Het NL Space paviljoen in Bremen.
‘Connecting Space Regions’

In 2019 startten de Provincie Zuid-Holland, SpaceNed, de Hanzestad Bremen en Aviaspace Bremen al een nauwe samenwerking met de Actieagenda samenwerking in de ruimtevaartsector tussen Bremen en Zuid-Holland. Door de coronacrisis zijn live contacten de afgelopen anderhalf jaar niet mogelijk geweest. Daarom hebben deze vier partijen de afgelopen periode een digitale eventreeks ‘Connecting Space Regions’ georganiseerd rondom steeds een ander centraal thema. De Space Tech Expo is een goed moment om de beide communities weer live bij elkaar te brengen, vindt Renate Beausoleil van de Provincie Zuid-Holland.

 

Een meetup van NL Space met Duitse collega’s staat gepland op dinsdagavond tijdens het ‘VIP Happy Hour reception’ in de Havana Lounge in Bremen. Daar zal vooral veel ruimte zijn voor B2B netwerkgesprekken. Op woensdagochtend organiseren de partijen achter de actieagenda het Connecting Space Regions ‘Business Breakfast Aardobservatie’ dat helemaal in het teken staat van de toepassing van aardobservatiesatellieten.

 


Veel belangstelling voor Nederlandse ruimtevaart tijdens Space Tech Expo Bremen.
Tijdens het ontbijtevenement krijgen bedrijven in het domein van de aardobservatietoepassingen uit Nederland en Duitsland, maar ook andere landen de vloer om hun oplossingen te pitchen en is er ruimte om te netwerken. De boodschap van de bijeenkomst is: weet ons te vinden, zodat we samen kunnen werken aan nieuwe, innovatieve satelliettoepassingen.

 

Ambassadeur Ronald van Roeden ziet veel mogelijkheden tot nog meer Nederlands-Duitse samenwerking: “Er zijn heel veel onderlinge verbanden tussen de technologieën die Duitse en Nederlandse bedrijven en instituten ontwikkelen. Daarnaast heeft Nederland juist veel te bieden op het gebied van toepassingen van satellietdata voor bijvoorbeeld landbouw, of het meten van veranderingen in de bodem.”

 

Meer informatie

Bij het NL Space paviljoen op de Space Tech Expo Europe zijn dit jaar de volgende bedrijven en organisaties betrokken: Airborne Aerospace, BrightSkies, CGI Nederland , FSO Intruments (GTM, VDL, Demco), Thales Cryogenics, InnovationQuarter, OPT/NET BV, SLTN, NL Space Campus, NLR, NSO en TNO.

 

Space Tech Expo Europe (16-18 november 2021):

https://www.spacetechexpo.eu/

 

NL Space activiteiten in Bremen (15-16 november 2021):

https://www.nlspace.nl/nl/evenementen/503/nl-space-in-bremen.html