>

‘2021 wordt een heel mooi en bijzonder ruimtevaartjaar’

De Nederlandse ruimtevaartgemeenschap heeft de naam innovatief te zijn. Dus toen de coronaregels een traditionele nieuwjaarsbijeenkomst onmogelijk maakten, presenteerden het NSO en branchevereniging SpaceNed afgelopen donderdag de speciale webcast: ‘NL Space 2021: een nieuwe ronde om de zon’.

In de webcast vertelden experts, prominenten en talenten over hún ruimtevaartnieuws van 2021. Een panel met daarin onder meer astronaut André Kuipers, wetenschapper Pieternel Levelt en ondernemer Jeroen Rotteveel, voorzag de verschillende items van context en duiding. ‘Het programma toonde heel mooi de breedte en relevantie van ons werk’, concludeert NSO-directeur Harm van de Wetering. ‘2021 wordt een heel mooi en bijzonder ruimtevaartjaar’.

Op de ruimtevaartkalender staan dit jaar onder meer de lancering van een robotarm naar het internationale ruimtestation, zonnepanelen op een missie rond de maan en de opvolger van de Hubble ruimtetelescoop. Allemaal missies met een prominente Nederlandse bijdrage. Daarnaast gaan nieuwe Nederlandse toepassingen van satellietgegevens het nieuws halen en worden de eerste concrete resultaten zichtbaar van de NL Space Campus in Noordwijk.

Aaldert van Amerongen (SRON) toont een model van het Nederlandse satellietinstrument SpexOne, dat binnenkort aan NASA wordt opgeleverd voor montage op de PACE-satelliet.

Rob van Hassel (Airbus Defence and Space Netherlands) vertelt over Nederlandse zonnepanelen die stroom leveren voor bemande ruimtemissies naar de maan.

Ewine van Dishoeck (Universiteit Leiden) blikt vooruit op de lancering van de James Webb Space Telescope, waarvoor zij met haar team een infrarood instrument ontwikkelde.

De hele webcast bekijken? Dat kan via deze link.