>

CanSats gelanceerd door scholieren en studenten: “Satelliet op de raket is kers op de taart”

Scholierenteams lanceerden vandaag hun CanSats, zelfgemaakte mini-satellieten, bij ASK 't Harde. Tijdens de lancering, verzorgd door studenten van de raketbouwvereniging DARE van de TU Delft, werden de satellieten tot een hoogte van 1 kilometer de lucht in gebracht. De CanSat competitie liep vanwege de corona-maatregelen anders dan andere jaren. Zo werd het lanceerevenement in maart uitgesteld naar vandaag en is het wedstrijdelement geschrapt. "Ontzettend fijn dat het lanceerevenement toch door kon gaan. Dit is de kers op de taart waar iedereen het meest naar uit kijkt!" aldus Jasper Wamsteker van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office.


Laatste soldeerwerkzaamheden voor lancering (beeld: Digidaan)
De opdracht van de CanSat competitie: maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie. Luca, een scholier van het team uit Huizen, geeft aan het vooral een vernieuwend programma te vinden: "Dit is niet iets wat je dagelijks zou doen op school. Het is heel leuk nadenken op veel verschillende vlakken. Je moet programmeren, je moet een parachute helemaal perfect berekenen en je moet een antenne maken." CanSat is een bijzonder project waarin de deelnemende teams dus flink worden uitgedaagd.

"Ik vind het super dat ze moeten samenwerken, dat ze overal over na moeten denken en iets in de praktijk brengen. Ze denken nu verder dan in de les kan en mag," aldus Lieke Levan, docent NLT en natuurkunde aan het Mollerlyceum in Bergen op Zoom. "Toen ik van het project hoorde dacht ik: daar heb ik de perfecte leerlingen voor! Ze hadden wel een beetje uitdaging nodig."


Ontvangen we signaal van de CanSats? (beeld: Digidaan)
Het doel van het project is om jongeren te inspireren te kiezen voor een studie en carrière in wetenschap en techniek. En of dat lukt? “Het is gewoon mooi om iets met techniek te doen. Dat had ik al wel een beetje, maar dat wakkert dit project wel meer aan,” aldus Gerjon van team SALSA (Gomarus College, Groningen).

Aan de CanSat competitie 2019-2020 doen 32 teams mee. Eind februari 2020 werden er tien teams geselecteerd om hun CanSats met een echte raket te laten lanceren. De geplande lancering kon vanwege corona-maatregelen niet doorgaan. Zes teams kozen voor de alternatieve lancering van vrijdagochtend 18 september: S.U.Z.Y. (Kaj Munk College, Hoofddorp), Odysseus (CSG Augustinus, Groningen), SpaceCan (Roelof van Echtencollege, Hoogeveen), SALSA (Gomarus College, Groningen), Green Can (Mollerlyceum, Bergen op Zoom) en Break the Pink Glasses (SG Huizermaat, Huizen). Tijdens het lanceerevenement werden ze begeleid door ESERO NL, NSO, Defensie en DARE.

Partners

CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office, gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Defensie is logistiek partner tijdens de testdag en het lanceerevenement. De competitie is opgezet om scholieren enthousiast te maken om voor een technische opleiding te kiezen. De inschrijving voor 2020-2021 is nu geopend voor scholieren. Meer informatie via: www.cansat.nl