>

Mission X, train als een astronaut!

Startsein op vrijdag 11 maart met André Kuipers

Ruim vijfhonderd leerlingen van elf Nederlandse scholen treden de komende weken in de voetsporen van astronaut André Kuipers. Ze trainen als een astronaut voor het project Mission X, dat gaat over ruimtevaart, beweging en gezonde voeding. Op vrijdag 11 maart is het officiële startsein met astronaut André Kuipers in Science Center NEMO. Tijdens de Techniekpact Collegetour kunnen kinderen onder leiding van ruimtevaartjournalist Sander Koenen vragen stellen aan André Kuipers en alles leren over ruimtevaart, wetenschap en techniek.

Mission X is een initiatief van NASA in samenwerking met verschillende ruimtevaartorganisaties in de hele wereld. In Nederland wordt Mission X voor de zesde keer georganiseerd in opdracht van het Netherlands Space Office (NSO). Elf scholen zijn geselecteerd en gaan de komende zeven weken aan de slag met trainingsmodules. Ze verdienen punten met opdrachten over coördinatie, ruimtelijk inzicht, uithoudingsvermogen en kracht. En natuurlijk is een belangrijke rol weggelegd voor gezond eten en drinken, ook voor astronauten een belangrijk thema.

 

Twee uur sporten
Bij het startevenement van Mission X in NEMO zijn schoolklassen aanwezig uit Ermelo, Bussum, Leiderdorp en Wassenaar. André Kuipers vertelt de leerlingen over wat de ruimte doet met je lichaam. Van de hele dag zweven, in zijn geval zelfs 193 dagen achter elkaar, worden je spieren en botten slapper. Om sterk en in conditie te blijven, moeten astronauten daarom aan boord van het internationale ruimtestation twee uur per dag sporten.

Ook leren de kinderen over de astronaut als proefpersoon, wetenschappelijk onderzoek in de ruimte, techniek en robotica. Tijdens de presentatie krijgen leerlingen de kans om zelf hun vragen aan André Kuipers te stellen.

Na het evenement in NEMO is het aan de schoolkinderen om de training voort te zetten in hun eigen klas. Daarvoor zijn allerlei oefeningen te vinden op de speciale Mission X website: www.trainlikeanastronaut.org/nl. De site is ook toegankelijk voor scholen die niet werden geselecteerd, maar wel willen meetrainen.

 

Programma Mission X – vrijdag 11 maart 2016

09.00 – 09.30 uur

Aankomst scholen

09.30 – 09.45 uur

Start & introductie

09.45 – 11.15 uur

Techniekpact Collegetour met Sander Koenen en André Kuipers

11.15 – 11.20 uur

Officiële lancering Mission X 2016

11.20 – 11.45 uur

Groepsfoto’s André Kuipers & handtekeningen