>

Daltonschool Helen Parkhurst in Tilburg wint Mission X 2019

Terwijl velen uitkijken naar de viering van 50 jaar maanlanding later deze maand, hebben de afgelopen weken ruim 1500 basisschoolkinderen uit heel Nederland getraind als astronauten. Behalve met sport en gezonde voeding, hielden ze zich in de klas, in de gymzaal en op het schoolplein ook bezig met wetenschap en techniek.

De Nederlandse editie van Mission-X 2019 is gewonnen door de Daltonschool Helen Parkhurst in Tilburg dat met meer dan 100 leerlingen heeft deelgenomen! Na het uitvoeren van alle activiteiten wist deze groep 1900 punten te scoren. De Barte uit Hemelum behaalde de tweede plaats met 1100 punten en op een gedeelde derde plaats zijn het Junior College in Gorinchem en CBS de Wingerd in Ridderkerk geëindigd met een score van 1000 punten. De drie teams worden beloond met prijzen van het Science Museum Nemo.

Inmiddels doen er wereldwijd bijna 100.000 scholiere
Een jonge astronaut makt een puzzel.
n uit meer dan 35 landen mee aan de internationale competitie, die in 2011 voor het eerst werd georganiseerd. De jaarlijkse wedstrijd Mission-X is een initiatief van verschillende ruimtevaartorganisaties, waaronder ESA en NASA. De Nederlandse editie werd georganiseerd in opdracht van het Netherlands Space Office (NSO).

Schoolklassen volgen een zevenweekse astronautentraining en gaan de strijd aan om zoveel mogelijk punten te verdienen. Scholen kunnen punten verdienen door verschillende modules te doorlopen. Alle belangrijke aspecten van ‘het vak van astronaut’ komen aan bod in de modules. Zo komen de kinderen veel te weten over coördinatie, ruimtelijk inzicht, uithoudingsvermogen en kracht. Ook wordt het belang van gezonde voeding, wetenschap en technologie besproken in de klas.

Het wereldwijde project Mission-X wordt van 3-5 juli in Athene, Griekenland afgesloten.


Trainingsschema voor de jonge astronauten.