>

Team Nederlands satellietinstrument OMI krijgt NASA-prijs

Het wetenschappelijk team achter het Nederlands satellietinstrument OMI heeft de prestigieuze Amerikaanse Pecora award gekregen. Deze prijs voor personen of teams die bijzondere prestaties hebben geleverd op het gebied van aardobservatie wordt elk jaar uitgereikt door NASA en de United States Geological Survey (USGS).

“Door OMI hebben we grote doorbraken bereikt op het gebied van onderzoek naar luchtkwaliteit. Het satellietinstrument kan stoffen met een scherpte meten wat daarvoor niet mogelijk was”, aldus wetenschappelijk leider Pieternel Levelt (KNMI en TU Delft). “De prijs is een erkenning voor het internationale team dat de afgelopen twintig jaar heeft samengewerkt aan het succes van OMI.”


Artist impression van EOS Aura satelliet met daarop het OMI instrument (beeld: NASA)

Het Ozone Monitoring Instrument (OMI) is een spectrometer die golflengten waarneemt van ultraviolet tot zichtbaar licht. OMI werd in 2004 gelanceerd aan boord van NASA’s EOS-Aura satelliet. OMI meet de mondiale concentraties van atmosferische ozon en andere belangrijke gassen in de dampkring, dagelijks en met een hoge ruimtelijke resolutie.

Het OMI-project is een samenwerking tussen Nederland, Finland en de Verenigde Staten. Het NSO leidt de Nederlandse bijdrage. OMI wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Infrastructuur en Watermanagement en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het instrument werd gebouwd door Airbus Defence and Space Netherlands en TNO, samen met talloze Nederlandse onderaannemers. De analyse en verwerking van wetenschappelijke gegevens van OMI wordt gedaan door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).


Wereldkaart met OMI-metingen (beeld: KNMI)