>

Stanislascollege Pijnacker winnaar Nederlandse CanSat competitie

Project Beta naar Europese eindstrijd met zelfgemaakte mini-satelliet

Leerlingen van het Stanislascollege uit Pijnacker hebben de eerste prijs gewonnen van de Nederlandse CanSat competitie. CanSat is een uitdagend project voor havo- en vwo-scholieren waarbij ze zelf een satelliet maken ter grootte van een frisdrankblikje. Het winnende team Project Beta ontving de gouden award tijdens de prijsuitreiking in NEMO Science Museum. Project Beta zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese eindstrijd die dit jaar plaatsvindt in Italië.


Teamleden Niels, Rens, Jesse en Tim van het winnende team Project Beta uit Pijnacker met de CanSat award. Fotograaf: DigiDaan.

De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar SPAICS AEAV (Amsterdam International Community School, Amsterdam) en team SCOP3R (Gomarus College, Groningen). Voorafgaand aan de prijsuitreiking presenteerden tien teams hun bevindingen en ervaringen. Volgens de jury presenteerde het winnende team een plan met veel durf. "Team Beta bouwde een moeder CanSat die twee baby CanSats kan lanceren. En het systeem werkt! Het team heeft dit goed doordacht en maakte een complex, maar werkend systeem dat past in een klein blikje. Het verhaal en de uitwerking zitten beide goed in elkaar," aldus jurylid Jeroen Glazener (Netherlands Space Office).

Teamleden Rens, Niels, Jesse en Tim van Project Beta waren door het dolle. "Ik sta nog te trillen, het wachten duurde ook zo lang en de concurrentie was ook zo goed!", aldus de teamleden. Niels: "We gaan volgend jaar allemaal naar de universiteit, we zijn aangenomen voor de studie die we wilden. Zelf heb ik pas door dit project interesse gekregen in natuurkunde". Volgend jaar zijn Rens, Niels, Jesse en Tim te vinden bij de studies Lucht- en Ruimtevaart, Werktuigbouwkunde of Computer Science, maar eerst reizen ze eind juni nog af naar Bologna voor de Europese eindstrijd. "Pizza eten!"


Team Project Beta tijdens het lanceerevenement van CanSat. Foto: DigiDaan.

De jury bestond uit Jeroen Glazener (Netherlands Space Office), Chris Verhoeven (TU Delft), Majoor Bernard Buijs (Defensie), Marloes van Put (Airbus Defense & Space Leiden) en Meie van Laar (NEMO Science Museum).

Over de CanSat competitie

Gedurende het schooljaar 2018-2019 ontwierpen, bouwden en testten 34 scholierenteams een satelliet ter grootte van een frisdrankblikje. CanSat is een ESERO NL-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office. De competitie is opgezet om scholieren enthousiast te maken om voor een technische opleiding te kiezen.