>

Start bouw van Galileo Reference Centre in Noordwijk

Vandaag wordt het officiële startsein gegeven voor de bouw van het Galileo Reference Centre (GRC) op het Space Business Park in Noordwijk. Het GRC zal de kwaliteit van de dienstverlening van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo gaan meten. Ook zal het centrum de contacten onderhouden met andere systemen voor satellietnavigatie zoals het Global Positioning System van de Verenigde Staten.

De overeenkomst voor het GRC werd in mei 2016 getekend door minister Melanie Schultz van Haegen en eurocommissaris Elżbieta Bieńkowska op de European Space Solutions Conferentie in Den Haag.

Het NSO is in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu verantwoordelijk voor het projectmanagement van de bouw van het GRC. Het gebouw komt aan de overkant van de ESA-vestiging in Noordwijk. In de totstandkoming van het gebouw is nauw samengewerkt tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Europese Commissie, het Europese GNSS Agentschap en de gemeente Noordwijk. De exploitatie van het gebouw wordt betaald vanuit het Galileo-programmabudget. In het gebouw zullen aanvankelijk ongeveer 20 medewerkers werkzaam zijn, maar het gebouw is ook voorbereid op de voorziene groei in de nabije toekomst.

Galileo, Europa's satellietnavigatiesysteem (beeld: ESA) Het Galileo-systeem start eind dit jaar met de eerste prille services en moet in 2020 volledig operationeel zijn. Door het combineren van de signalen van Galileo met die van bijvoorbeeld het Amerikaanse GPS wordt een betere en meer betrouwbare plaatsbepaling bereikt voor gebruikers wereldwijd. Galileo wordt voor de Europese Unie gebouwd door de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

Het Galileo Reference Centre zal eind 2017 operationeel zijn.