>

Stok-o-nauten winnen Mission X!

Voor het achtste achtereenvolgende jaar hebben meer dan 300 kinderen in heel Nederland getraind als een astronaut! Net als André Kuipers en zijn collega’s hebben de kinderen een uitgebreid trainingsprogramma gevolgd. Winnaars van Mission X 2018 waren uiteindelijk de Stok-o-nauten van SBO Op Maat uit Alphen aan den Rijn.

Mission X is een internationale competitie tussen scholen - een initiatief van NASA, ESA en andere ruimtevaartorganisaties uit de hele wereld, waarbij klassen een achtweekse astronautentraining volgen en de strijd aangaan om zoveel mogelijk punten te verdienen. Scholen kunnen punten verdienen door verschillende modules te doorlopen. Alle belangrijke aspecten van het vak van astronaut komen aan bod in de modules. Zo komen de kinderen veel te weten over coördinatie, ruimtelijk inzicht, uithoudingsvermogen en kracht. Ook wordt het belang van gezonde voeding, wetenschap en technologie besproken in de klas.

Wereldwijd deden er dit jaar kinderen uit tweeënveertig landen mee, waaronder Amerika, Australië, Colombia, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. In Nederland werd Mission X voor de achtste keer georganiseerd door het Netherlands Space Office (NSO).

Na de start van het project op maandag 5 maart waarbij alle 15 scholen in Nederland aan de slag zijn gegaan met de verschillende oefeningen en lessen, werd er op maandag 9 april een Mission X evenement in NEMO Science Museum georganiseerd.

Vier verschillende scholen uit heel Nederland waren met 130 kinderen aanwezig om de Nederlandse astronaut André Kuipers te horen vertellen over zijn ruimtereis en samen met ruimtevaartjournalist Sander Koenen beantwoordde hij alle vragen van de kinderen.

Na een succesvol evenement en een druk trainingsprogramma van acht weken is Mission X 2018 ten einde. Meer dan 300 leerlingen en hun leerkrachten hebben geleerd over het belang van een gezonde levensstijl en zijn veel te weten gekomen over het Nederlandse ruimtevaartprogramma.
De drie prijswinnaars zijn door het NSO beloond met mooie wetenschappelijke prijzen voor in de schoolklas. De winnaars van 2018 zijn:

  1. De Stok-o-nauten van SBO Op Maat in Alphen aan den Rijn met 3200 punten!
  2. Groep 7A van de Bloemcampschool in Wassenaar met 3000 punten;
  3. Groep 7B van de Bloemcampschool in Wassenaar met 2800 punten.