>

Koning aanwezig bij opening ISU Space Studies Program 2018

Zijne Majesteit de Koning is maandagavond 25 juni bij het European Space Research and Technology Centre (ESA-ESTEC) in Noordwijk aanwezig bij de openingsceremonie ter gelegenheid van de 31ste editie van het ‘ISU Space Studies Program’. Het is de eerste keer dat Nederland dit ruimtevaartprogramma van de International Space University (ISU) organiseert.

Het Space Studies Program 2018 (SSP18) duurt twee maanden en richt zich op recent afgestudeerden die een carrière in de ruimtevaart ambiëren en op jonge professionals die zich willen voorbereiden op een volgende stap in hun ruimtevaartcarrière. Het gaat om ruim honderd deelnemers uit 20 landen. Het Netherlands Space Office (NSO) is gastheer, in nauwe samenwerking met de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, die het grootste deel van het programma organiseert, de Universiteit Leiden en ESA-ESTEC. Na afloop van het programma treden de deelnemers toe tot een alumni netwerk van meer dan 4.000 mensen die werkzaam zijn in de internationale ruimtevaart.

Naast het studieprogramma worden ook in Delft, Den Haag, Leiden en Noordwijk speciale publieksevenementen georganiseerd onder de titel ‘Sizzling Summer of Space’. Zo is er het jaarlijkse ISU Astronautenpanel waarin astronauten vertellen over hun ervaringen tijdens ruimtemissies. Verder is er een robotlander-competitie, zijn er filmfestivals, een panelbijeenkomst voor ruimtevaartondernemers en een masterclass voor politici.

De Koning woont een gedeelte van de openingsceremonie bij. Sprekers bij de openingsceremonie zijn onder anderen prof. Walter Peeters, president ISU, Johann-Dietrich Wörner, directeur-generaal ESA, Jaap Smit, commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, dr. Chris Sallaberger, voorzitter van de Board of Trustees ISU, en André Kuipers, ruimtevaarder bij ESA/ESTEC. Ook heeft de Koning een ontmoeting met een aantal jonge professionals uit de internationale ruimtevaartwereld en postgraduate studenten.

De International Space University (ISU) werd in 1987 opgericht in Massachusetts en heeft haar hoofdvestiging in Straatsburg. Het is de enige universiteit ter wereld die zich volledig richt op opleidingen voor de ruimtevaart.