>

Nederlandse ruimtevaart op Hannover Messe met opzienbarende aardobservatie-instrumenten

Met ongekende precisie vanuit de ruimte de aarde observeren en daaruit toepassingen genereren die tegemoet komen aan wereldwijde maatschappelijke uitdagingen, zoals luchtkwaliteit, klimaat en voedselzekerheid. Dat is de kracht van Nederlandse ruimtevaart die bedrijven en instituten komende week presenteren op de grote internationale hightech beurs Hannover Messe. Paradepaardje is het vorig jaar gelanceerde satellietinstrument Tropomi dat momenteel op wetenschappelijke conferenties wereldwijd opzien baart met metingen van luchtvervuiling en broeikasgassen van unieke kwaliteit. Een andere Nederlandse showcase op de Hannover Messe is Hyperscout, een innovatieve technology demonstrator met marktpotentie en veelbelovende resultaten voor vele aardse toepassingen. 

Sentinel-5p waar Tropomi op functioneert. (beeld: ESA) Ruimtevaart is het summum van hightech. Precisietechnologie laten functioneren in extreme omstandigheden vergt het uiterste van  ingenieurs en wetenschappers. Maar steeds meer ontwikkelt ruimtevaart zich tot een enabling technology die zijn toepassing kent in een breed spectrum aan sectoren en oplossingen biedt voor wereldwijde uitdagingen. De technologie wordt kleiner en preciezer en de kennis over het verwerken en combineren grote hoeveelheden data neemt ook toe.  Dat biedt kansen en mogelijkheden die ook gezien worden door Nederlandse bedrijven en instituten.  

Rookpluimen

Die combinatie van precisietechnologie en slimme dataverwerking leidt in het geval van Tropomi tot ongekend scherpe beelden van uitstoot van luchtvervuiling en broeikasgassen. Sinds afgelopen najaar vliegt het instrument in een baan rond de aarde op de Europese Sentinel-5p satelliet. De eerste beelden lieten meteen al de rookpluimen zien van het Roergebied, de Maasvlakte en de Oostkust van China. Inmiddels is het instrument zo goed als ingeregeld en komen er steeds meer beelden vrij. Zo is bijvoorbeeld de uitstoot van schepen in de Straat van Gibraltar te onderscheiden. Met Tropomi-gegevens kunnen we zien of afspraken over uitstoot van vervuilende gassen worden nageleefd. Dankzij de nauwkeurige metingen opent Tropomi, de technologie daarachter en de Nederlandse wetenschappelijke kennis de deur voor commerciële toepassingen, zoals het leveren van diensten aan regeringen en stadsbesturen over de hele wereld. 


Tropomi ziet uitstoot door schepen in de Straat van Gibraltar (beeld: KNMI)


Hyperscout past op een minisatelliet (beeld: Cosine)
Marktkansen

Hyperscout is een slimme kleine camera die vanaf een minisatelliet in één oogopslag een heleboel gegevens  tegelijk kan verzamelen over het aardoppervlak. Door hyperspectraal te kijken wordt een breed toepassingsgebied mogelijk en dat schept marktkansen. Hyperscout, ontwikkeld door het Nederlandse ruimtevaartbedrijf cosine met ondersteuning van onder andere ESA en het NSO, is een technology demonstrator. Sinds februari vliegt het instrument op de ESA-satelliet GOMX-4B. Afgelopen week leverde Hyperscout zijn eerste plaatje af. 

Tropomi is een samenwerking tussen Airbus Defence and Space Netherlands, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Airbus DS NL is hoofdaannemer voor het ontwerp en de bouw van het instrument. TNO is verantwoordelijk voor het optisch ontwerp. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON. Tropomi wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

HyperScout is ontwikkeld onder leiding van het Nederlandse bedrijf cosine met consortiumpartners S&T, TU Delft, VDL en VITO. De ontwikkeling, bouw en lancering van de eerste HyperScout is uitgevoerd als onderdeel van het GSTP-programma van ESA met financiering van de nationale ruimtevaartinstituten Netherlands Space Office, BELSPO en Norsk Romsenter.


Eerste beeld Hyperscout: de kust van Cuba. (beeld: cosine)
 

Links:

 

Voor Media:

Tropomi en Hyperscout zijn van 23 t/m 27 april te zien in de NL Stand als onderdeel van het Holland High Tech Paviljoen in Hal 2 van de Hannover Messe. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jasper Wamsteker van Netherlands Space Office, j.wamsteker@spaceoffice.nl, 06 52525914.

 

Nederland staat op de Hannover Messe 2018 voor Samenwerking voor Innovatie op de Hannover Messe 2018 (23-27 april 2018).  

Want veel Nederlandse innovaties zijn het resultaat van gezamenlijk onderzoek van technologische bedrijven en kennisinstellingen. Die behoren in hun marktsegmenten tot de wereldtop. Vaak zijn dit complete ketenoplossingen.  

Nederlandse technologische excellentie, kennis, ervaring, pragmatisme en internationale samenwerking zijn cruciaal om oplossingen te vinden voor complexe uitdagingen, waar alle landen mee te maken hebben: mobiliteit, gezondheid, duurzame energie, (cyber) security en klimaatverandering.

Nederlandse showcases op Hannover Messe 2018 laten zien dat je in Nederland moet zijn voor technologische toepassingen, die het leven en welzijn van mensen wereldwijd helpen verbeteren.  

Nederland is het land voor samenwerkingsverbanden en technologiepartners, voor research & development. Voor topbanen voor buitenlandse kenniswerkers (gouden hoofden) vakmensen, en voor knowhow (gouden handen) in de technologie.