>

Koelerdeur Tropomi succesvol geopend

De deur van de koeler van het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi is deze ochtend succesvol opengeklapt. “De klep is zojuist open gegaan en we zien de temperatuur van het instrument dalen, dus de koeler doet zijn werk”, aldus projectmanager Harry Förster, die de operatie volgt vanuit het Mission Control Centre van ESA in Darmstadt.

Het openen van de koeler was het laatste operatie na lancering van de Sentinel-5P satelliet. Direct na lancering vouwden de zonnepanelen al succesvol uit. De koeler zorgt ervoor dat de sensoren van Tropomi op een lage temperatuur blijven waardoor ze hun metingen kunnen doen. De eerste meetsignalen van het instrument worden in december verwacht. Daarna volgt een periode van kalibratie en inregelen, waarna het echte meetwerk kan beginnen.

Tropomi werd op 13 oktober succesvol gelanceerd vanuit het Russische Plesetsk, als onderdeel van de Europese Sentinel-5P satelliet. Eenmaal operationeel gaat Tropomi iedere dag een beeld geven van de luchtkwaliteit op iedere plek op de wereld.

Tropomi is een samenwerking tussen Airbus Defence and Space Netherlands, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Airbus Defence and Space Netherlands is hoofdaannemer voor de ontwikkeling van het instrument. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON. Tropomi wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.