>

Afscheid NSO-directeur Ger Nieuwpoort: lof en dank voor inzet!

Precies acht jaar geleden drukte hij in het atrium van het Centre Court-gebouw in Den Haag samen met Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven en astronaut André Kuipers op de lanceerknop voor het NSO. Afgelopen donderdag nam Ger Nieuwpoort in hetzelfde atrium afscheid als NSO-directeur. Lof en dankbaarheid voor zijn inzet was zijn deel. “Ger heeft zowel het NSO als de toegevoegde waarde van ruimtevaart voor de samenleving op de kaart gezet”, aldus één van de sprekers.

 
Ger Nieuwpoort

Uiteraard stond de afscheidsreceptie van Ger Nieuwpoort in het teken van zijn rijke carrière. Maar aan de sprekers was ook een kleine opdracht meegegeven: blik eens – in de geest van Ger – vijftig jaar vooruit; wat is dan de impact van ruimtevaart op de samenleving? Dit was voor de meeste sprekers geen enkel probleem.

“Over 50 jaar kan iedere burger real-time informatie opvragen over ons milieu het gedrag van mensen en onze infrastructuur alsmede welke gevaren er op ons af komen”, aldus voorzitter van NEVASCO, Han Wensink, die ook een sterke groei voorziet. “Ik zou niet verbaasd zijn als Nederlandse aardobservatie sector zal doorgroeien naar een omzet van 300 miljoen Euro. We hebben het hier dus over een significante economische sector in Nederland.”

Jeroen Rotteveel, voorzitter van de branchevereniging SpaceNed, verwacht ook een stevige commercialisering van de ruimtevaart: “Vijftig jaar geleden was minder dan 1 procent commercieel, nu al 30 tot 50 procent en over 50 jaar meer dan 70 procent.” Juist daarom was het volgens Ad Bastiaansen, ondernemer en voorzitter van Water Watch Coopetarive, zo waardevol dat Nieuwpoort veel geïnvesteerd heeft in internationale handelsrelaties met de Nederlandse ruimtevaartsector.

 
Astronaut André Kuipers op scherm.

Franco Ongaro, directeur van ESTEC, sprak zijn waardering uit voor Nieuwpoort als visionair en intellectueel oprecht. Verder sprak hij de verwachting uit dat over 50 jaar met name de exploratie van het zonnestelsel een enorme vlucht zal hebben genomen. “Wie weet hebben we dan wel een ESA Head Quarters op de maan in plaats van in Parijs”, grapte hij.

André Kuipers

Niet lijfelijk aanwezig, maar wel via de grote schermen was André Kuipers, die Nieuwpoort prees voor zijn rol bij het opzetten van het NSO. “Sinds die tijd heeft het NSO een belangrijke rol gespeeld als belangenbehartiger van de Nederlandse ruimtevaart, met ook altijd oog voor het inspireren van de jeugd voor ruimtevaart, wetenschap en techniek”, aldus de astronaut. Kijkend naar de toekomst voorziet hij natuurlijk op den duur mensen op Mars, maar ook veel meer commerciële ruimtevaart. Maar nog belangrijker gaat zijn: de invloed van satellieten rond de aarde. “Aardobservatie wordt steeds belangrijker, en in de toekomst kijken we niet meer op van zelfrijdende auto’s, allemaal dankzij satellieten.”

Daar kon Michiel Sweers, de nieuwe voorzitter van de Stuurgroep NSO en directeur Innovatie en Kennis bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, zich alles bij voorstellen. Het belang van ruimtevaart nu en in de toekomst noemde hij ‘evident’. En hoewel hij door zijn recente aantreden nauwelijks met Nieuwpoort heeft kunnen samenwerken wist hij wel: “Ger heeft bij het NSO met succes leiding gegeven aan een gedreven groep professionals.”

 
Nieuwpoort krijgt demonstratie satelliettoepassing Brandweer.

Brandweer

Tastbaar werd de invloed van ruimtevaart op de samenleving gemaakt door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en de Brandweer. Met groot materieel was Brandweer Haaglanden uitgerukt naar het Centre Court-gebouw waar directeur van het IFV, Leo Zaal, Nieuwpoort uitnodigde voor een demonstratie van hun nieuwste satelliettoepassing. In de brandweerwagen kreeg Nieuwpoort uitleg over het gebruik van satellietdata bij het voorspellen van de verspreiding van branden in natuurgebieden. 

Zo werd de afscheidsreceptie van Ger Nieuwpoort een middag van inspirerende vergezichten, maar ook een terugblik op een dynamische tijd waarin piketpalen geslagen zijn en een koers is ingezet richting een belangrijke internationale rol voor de Nederlandse ruimtevaart. Bij de scheidend directeur zelf overheerste een gevoel van dankbaarheid: “Voor de mogelijkheid om met zo veel verschillende soorten mensen te hebben mogen samenwerken aan wel heel inspirerende ontwikkelingen, en heel natuurlijk voor de tomeloze inzet van alle medewerkers van het NSO.”