>

Nederland bouwt mee aan nieuwe Europese raket

De Nederlandse ruimtevaartindustrie levert een substantieel aandeel aan de bouw van een nieuwe Europese raket, de Ariane-6. Airbus Defence and Space Leiden tekende daarvoor vandaag een contract van 46 miljoen € met het consortium dat de hele Ariane-6 ontwikkelt, ArianeGroup. Het Leidse bedrijf wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de motorframes die de krachten van de raketmotoren doorgeleiden. De Ariane-6 moet een payloadvan maximaal 10.5 ton in een baan rond de aarde brengen kunnen brengen.

Minister Kamp van Economische Zaken: 'Investeringen in ruimtevaarttechnologie leiden tot inkomsten voor het Nederlandse bedrijfsleven, kansen voor de wetenschap en oplossingen voor maatschappelijke problemen. Iedere euro die we in de Europese ruimtevaart investeren, vloeit terug via directe opdrachten voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. De kennis en ervaring die voortkomt uit ruimtevaart is onmisbaar voor het versterken van onze concurrentiepositie in de wereld. Het leidt tot nieuwe bedrijvigheid, banen en inkomsten.'

Hoe houdt Europa ook in de toekomst een eigen toegang tot de ruimte? En hoe kan de Europese lanceerindustrie blijven concurreren in een steeds commerciëlere markt? Het antwoord hierop is Ariane-6, de nieuwste loot aan de Europese lanceerboom. Ariane-6 is de flexibele broer van de succesvolle Ariane-5, maar dan een stuk efficiënter en daardoor goedkoper in bouw en operatie. Afhankelijk van de lading kan er voor een zwaardere of lichtere variant van de raket gekozen worden.

"De lanceermarkt is wereldwijd gigantisch opgeschud door commerciële initiatieven zoals SpaceX van Elon Musk en de mogelijkheden die bijvoorbeeld de Chinezen bieden", aldus plaatsvervangend directeur NSO Nico van Putten. "Als we in Europa niet afhankelijk willen zijn van anderen om toegang tot de ruimte te krijgen, moeten we daar een antwoord op hebben. Dat is de reden dat de lidstaten van ESA besloten hebben samen te investeren in de ontwikkeling van Ariane-6”.

Vervolgopdrachten

Ook Nederland heeft zich tijdens de ESA ministersconferenties van 2014 en 2016 hard gemaakt voor Ariane-6. Mede door investering door het Ministerie van Economische Zaken kon Airbus Leiden vandaag de deal met ArianeGroup maken. Van Putten: "Dit gaat in de toekomst zeker leiden tot vervolgopdrachten waar het Nederlandse MKB van mee profiteert".

Maar behalve de te verwachten business is er volgens Van Putten ook een andere reden om mee te investeren in Europese lanceercapaciteit. “Satellieten zijn van steeds groter belang voor de uitdagingen waar de wereld momenteel voor staat. Denk aan klimaat, voedselzekerheid, veiligheid en mobiliteit. Als Europa op deze gebieden een leidende rol wil spelen in de wereld, kan dat niet zonder eigen betrouwbare lanceercapaciteit”.

De ondertekening vond plaats op de Paris Air and Space Show in Le Bourget.