>

Bertrand Russell College winnaar Nederlandse CanSat competitie

Greetings From Space naar Europese eindstrijd met mini-satelliet

Leerlingen van het Bertrand Russell College uit Krommenie hebben de eerste prijs gewonnen van de Nederlandse CanSat competitie. CanSat is een uitdagend project voor havo- en vwo-scholieren waarbij ze zelf een satelliet maken ter grootte van een frisdrankblikje. Uit handen van jurylid Ramon Peeters van Netherlands Space Office ontving het winnende team Greetings From Space de gouden award tijdens de prijsuitreiking in NEMO Science Museum. De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar team The Fource (Bertrand Russell College) en team SPAICS (Amsterdam International Community School). Het winnende team Greetings From Space zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese eindstrijd in het Duitse Bremen.


Foto van het winnende team Greetings From Space. Fotograaf: DigiDaan.
Voorafgaand aan de prijsuitreiking presenteerden tien teams hun bevindingen en ervaringen. Wat bleek: de competitie was niet probleemloos verlopen bij de teams, maar met teamwork kwamen ze allemaal verder. “Niet alleen succes maar ook de failures waren waardevol; daar leer je het meeste van”, aldus jurylid Chris Verhoeven (TU Delft). 

Volgens de jury sprong het winnende team er niet alleen uit vanwege hun zeer ambitieuze project met originele tweede missie, maar ook hun mentaliteit. Ramon Peeters (NSO): “Ze gaven hulp aan andere teams die het nodig hadden. Ze hebben zichzelf ondergedompeld in het werk en een goede outreach gehad.” Het winnende team is verrast en blij met hun overwinning. “Echt heel gaaf! We begonnen met niks en hebben al doende alles geleerd. Het ging niet altijd goed, maar dankzij de goede samenwerking kwamen we er uiteindelijk steeds uit”, aldus team Greetings From Space.

De jury bestond uit Ramon Peeters (NSO), Chris Verhoeven (TU Delft), Majoor Bernard Buijs (Defensie), Bertil Oving (Netherlands Aerospace Centre) en Marjolein van Breemen (NEMO).

Over de CanSat competitie

Gedurende het schooljaar 2016-2017 ontwierpen, bouwden en testten 25 scholierenteams een satelliet ter grootte van een frisdrankblikje. Greetings From Space mag zich de winnaar van de Nederlandse CanSat competitie noemen, en dus de Nederlandse eer hoog houden op de Europese competitie tussen 28 juni en 2 juli in Bremen. CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van Netherlands Space Office. De competitie is opgezet om scholieren enthousiast te maken voor een technische opleiding.