Gisterenmiddag vond in Nieuwspoort de officiële start plaats van de ontwikkeling van TANGO, een innovatieve klimaatsatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het satellietsysteem wordt ontwikkeld door vier samenwerkende Nederlandse partijen : het bedrijf ISISPACE, TNO, SRON en het KNMI. TANGO meet de uitstoot van broeikasgassen door individuele bronnen zoals energiecentrales, vuilnisbelten en fabrieken. “We zijn bijzonder trots dat Nederland dit kan leveren, en dat het NSO een sleutelrol heeft kunnen spelen in het mogelijk maken van deze belangrijke missie”, aldus NSO-directeur Harm van de Wetering.
NSO directeur Harm van de Wetering.
Wereldwijde emissies in beeld
TANGO staat voor Twin Anthropogenic Greenhouse gas Observers en bestaat uit twee kleine, wendbare satellieten die samenwerken. De eerste satelliet meet de stikstof-uitstoot en de tweede satelliet meet de hoeveelheid van de broeikasgassen CO2 en methaan. Elke vier dagen kan TANGO de emissies van 150 tot 300 grote industriële vervuilingsbronnen meten, zoals energiecentrales, fabrieken en afvalverbrandingsinstallaties. Dat doet TANGO met een resolutie van 300 x 300 meter, een detailniveau dat wereldwijd uniek is. Overheden kunnen zo controleren of klimaat- en milieuregels worden nageleefd. Op basis daarvan kunnen gerichte maatregelen worden genomen om emissies terug te dringen.
“De gegevens van TANGO zijn internationaal van grote waarde omdat ze actionable zijn, ze gaan helpen gerichte maatregelen te nemen”, zei Richard Engelen adjunct directeur van de klimaat de Copernicus Atmospheric Monitoring System (CAMS) van de Europese weerdienst ECMWF.
Volgens NSO-directeur Harm van de Wetering laat TANGO zien wat ruimtevaart voor de samenleving kan betekenen en dat Nederland samen met ESA in staat is om kleine satellieten in te zetten voor grote maatschappelijke vraagstukken: “TANGO is niet alleen een technologische prestatie, maar vooral een dienst aan onze samenleving. Vanuit de ruimte brengen we straks wereldwijd vervuilingsbronnen in kaart, dat van directe waarde is voor beleid, wetenschap en burger. Met deze missie laten we zien wat we als land kunnen bijdragen aan wereldwijde klimaatoplossingen.”
Met TANGO verstevigt Nederland zijn internationale positie in aardobservatie en draagt het bij aan onafhankelijke klimaatdata van Europese bodem. De missie laat bovendien zien hoe technologische innovatie en beleidsvisie samenkomen, met NSO als schakel tussen wetenschap, industrie, overheid en ESA.
Twee TANGO satellieten.
Nederlandse partners
TANGO is een ESA-missie die is ontwikkeld door een Nederlands consortium. ISISPACE leidt de implementatie en is verantwoordelijk voor de satellieten, lancering en operaties van de twee satellieten. TNO ontwikkelt en bouwt de instrumenten die de metingen van CO2, methaan en NO2 verzorgen en werkt aan een emissieatlas voor broeikasgasuitstoot. SRON en KNMI hebben de wetenschappelijke leiding over het project en ontwikkelen de algoritmen voor het afleiden van de gasconcentraties. SRON ontwikkelt detectorelektronica en het grondsegment voor de operationele dataverwerking. TANGO is een ESA Scout-missie, ontwikkeld binnen het FutureEO-programma van ESA. Nederland draagt als ESA-lidstaat bij aan TANGO door financiering vanuit het Ministerie van Economische Zaken. Dit is een direct resultaat van advies en uitvoering van het ruimtevaartbeleid door het Netherlands Space Office.