>

‘Arts aan boord’ via satellietcommunicatie met nieuwe Nederlandse app

De nieuwe Nederlandse toepassing MedAssist Live stelt artsen in staat om met behulp van tweeweg augmented reality medische hulp te bieden op de meest afgelegen locaties in de wereld – via een satellietverbinding. Het NSO steunde de technologieontwikkeling van de toepassing, die nu klaar is voor commercieel gebruik in de scheepvaart en andere sectoren.

Een typische usercase? Denk aan een medewerker op een containerschip dat vijf dagen varen van de bewoonde wereld is. De medewerker wordt ernstig ziek, maar een arts is niet in de buurt. Via de app op een smartphone of tablet legt de kapitein verbinding met een arts op het vaste land. Die arts verschijnt dankzij een tweezijdige satellietverbinding bij de kapitein in beeld, om zo heel concreet aanwijzingen te geven over de gewenste ingreep. ‘We willen dat iedereen overal ter wereld de best mogelijke medische zorg kan krijgen. Ook – of eigenlijk juist – als er geen dokter of zorgprofessional in de buurt is’, zegt Walther Boon van MedAssist Online, het bedrijf dat de toepassing ontwikkelde.


Bron: MedAssist.online

Boon is opgeleid als arts, was werkzaam in de spoedeisende hulp en werd later medisch adviseur in de maritieme sector. De nieuwe applicatie lijkt op het eerste oog veel weg te hebben van een videobelletje met een huisarts, iets waarmee steeds meer mensen ervaring opdoen vanwege de maatregelen rond corona. Toch is de techniek wezenlijk anders: ‘Ten eerste is er sprake van augmented reality. Met deze techniek kunnen we artsen virtueel “naast” een patiënt zetten om hulp te verlenen. Daarnaast bevindt de patiënt zich niet in een stad of dorp met de snelste internetverbinding, maar op een plek waar je alleen via satellieten verbinding kunt leggen. Dit was de grootste uitdaging: hoe kun je beelden heen en weer sturen via communicatiesatellieten die maar een bescheiden bandbreedte bieden?’

Met hulp van het NSO en de ESA ontwikkelde MedAssist Online in twee jaar tijd een werkend prototype dat de data van de beeldverbinding voldoende comprimeert en het verschil in upload- en downloadsnelheid compenseert. Ook voor plotseling verlies van satellietontvangst is een oplossing bedacht, waardoor het systeem de verbinding automatisch en veilig herstelt zodra het kan, zonder opnieuw in te hoeven loggen.

‘We hebben er alles aan gedaan om de app zo betrouwbaar en veilig mogelijk te maken, met zo min mogelijk verlies van beeldkwaliteit’, zegt Boon. ‘Onder meer TNO en Thales hebben ons geholpen om de technologie voldoende door te ontwikkelen. Daarna hebben we uitgebreid getest aan boord van schepen van Van Oord en Stena Line, net zolang tot we een goed werkend prototype hadden.’

Dat is precies de bedoeling van het ARTES BASS programma van NSO: de techniek van satellietcommunicatie verder ontwikkelen om nieuwe, commerciële toepassingen mogelijk te maken. MedAssist Online is inmiddels met verschillende partijen in gesprek, ook buiten de scheepvaart. Want de toepassing is interessant voor iedereen die op een afgelegen locatie behoefte heeft aan medisch advies.

Meer informatie over MedAssist Live