Voorbewerkte data

Dit portaal verzorgt de (gratis) toegang tot voorbewerkte satellietdata van Nederland. Om de satellietdata gemakkelijk toegankelijk te maken voor een breed publiek, wordt de hoge resolutie optische data aangeboden als een voorbewerkte GIS-ready product.

Hoe krijg ik toegang tot de data?
U heeft direct toegang tot het portaal waarin u de data kunt doorzoeken en bekijken. Tevens kunt u uw zoekresultaat als een mapservice (wms) binnenhalen en weergeven in uw eigen GIS-omgeving. Zodra u de data wilt downloaden wordt u verzocht zich aan te melden.

Via onderstaande knop (of via link: www.satellietbeeld.nl) gaat u naar het portaal met voorbewerkte data:Hier kunt u de handleiding vinden voor het portaal (Nederlandstalig)
 

Voorbewerking ruwe data tot GIS-ready

De hoge resolutie optische data zijn voorbewerkt tot GIS-ready data en opgewerkt tot kleurenbeelden in RGB die in de viewer en als mapping service te bekijken zijn. Voorbewerking wil zeggen dat deze data zijn gecorrigeerd voor geometrische verstoringen en hoogteverschillen en ingepast in een coörinatenstelsel (zie geometrische correctie en orthorectificatie). Deze voorbewerkte data zijn direct in te lezen in een GIS-pakket.

De data van de satellieten Triplesat en SPOT-6 en -7, die een panchromatische band (zwart-wit) hebben in hogere resolutie, zijn hogere resolutie kleurenbeelden geproduceerd door middel van pan-sharpening, waarbij de originele multispectrale banden (rood, groen, blauw) worden gecombineerd met de hogere resolutie panchromatische band (zwart-wit).

Satelliet Periode Banden Resolutie
Triplesat 2017 - heden Rood-groen-blauw
(1 band, panchromatisch)
0,8 meter
Triplesat 2017 - heden Blauw, Groen, Rood, nabij-infrarood
(4 banden, multispectraal)
3,2 meter
PlanetScope 2017 - heden Blauw, Groen, Rood, nabij-infrarood
(4 banden, multispectraal)
3,1 meter
RapidEye 2017 - heden Blauw, Groen, Rood, Red-edge, nabij-infrarood
(5 banden, multispectraal)
5 meter
Sentinel-2 nov 2015 - heden Blauw, Groen, Rood
(3 banden, multispectraal)
10 meter
SPOT-6 en 7 april 2014 - 2016 Rood-groen-blauw
(1 band, panchromatisch)
1,5 meter
SPOT-6 en 7 april 2014 - 2016 Blauw, Groen, Rood, nabij-infrarood
(4 banden, multispectraal)
6 meter

 

Op de NL Space Directory kunt u bedrijven en kennisinstellingen vinden die satellietgegevens kunnen bewerken tot informatieproducten en gebruikersapplicaties.