TekstgrootteGroter Kleiner
Contact Sitemap Switch to English Abonneren Multimedia
Netherlands Space Office

Voorbewerkte data

Dit portaal verzorgt de (gratis) toegang tot voorbewerkte satellietdata van Nederland. Om de satellietdata gemakkelijk toegankelijk te maken voor een breed publiek, wordt de hoge resolutie optische data aangeboden als een voorbewerkte GIS-ready product.

Hoe krijg ik toegang tot de data?
U heeft direct toegang tot het portaal waarin u de data kunt doorzoeken en bekijken. Tevens kunt u uw zoekresultaat als een mapservice (wms) binnenhalen en weergeven in uw eigen GIS-omgeving. Zodra u de data wilt downloaden wordt u verzocht zich aan te melden.

Via onderstaande knop (of via link: www.satellietbeeld.nl) gaat u naar het portaal met voorbewerkte data:Hier kunt u de handleiding vinden voor het portaal (Nederlandstalig)
 

Voorbewerking ruwe data tot GIS-ready

De hoge resolutie optische data, opgenomen door de SPOT-satellieten, zijn voorbewerkt tot GIS-ready data en opgewerkt tot 1,5 meter resolutie kleurenbeelden. Voorbewerking wil zeggen dat deze data zijn gecorrigeerd voor geometrische verstoringen en hoogteverschillen en ingepast in een coörinatenstelsel (zie geometrische correctie en orthorectificatie). Deze voorbewerkte data zijn direct in te lezen in een GIS-pakket.

De kleurenbeelden met een hogere resolutie (1,5 meter), zijn geproduceerd door middel van pan-sharpening, waarbij de originele 6 meter multispectrale banden (rood, groen, blauw) worden gecombineerd met de 1,5 panchromatische band (zwart-wit).

Satelliet Periode Banden Resolutie
SPOT-6 en 7 april 2014 - heden Rood-groen-blauw
(1 band)
1,5 meter
SPOT-6 en 7 april 2014 - heden Blauw, Groen, Rood, nabij-infrarood
(4 banden)
6 meter

 

Onder SpaceDirectory is een lijst met bedrijven en kennisinstellingen opgenomen die satellietgegevens kunnen bewerken tot informatieproducten en gebruikersapplicaties.