TekstgrootteGroter Kleiner
Contact Sitemap Switch to English Abonneren Multimedia
Netherlands Space Office

Ruwe data

Dit portaal verzorgt de (gratis) toegang tot ruwe satellietdata van Nederland. De ruwheid zal per data verschillen. Over het algemeen kan gesteld worden dat de beelden wel radiometrisch gecorrigeerd zijn (waarde van de pixel). Meer informatie hierover is te vinden onder radiometrische correctie.

NB Dit portaal biedt GEEN bewerkte satellietbeelden aan anders dan de bewerkingsslagen hierboven genoemd. Voor bewerkte satellietbeelden (o.a. geometrische correcties en orthorectificatie) wordt verwezen naar het voorbewerkte portaal.

Hoe krijg ik toegang tot de data?

U kunt toegang tot de data krijgen door u te registreren via het registratieformulier op deze site. Het NSO beoordeelt aan de hand van uw registratieformulier of u in aanmerking komt voor de gewenste data. Wilt u zich registreren?

Via onderstaande knoppen krijgt u direct toegang tot de satellietdata (Let op: registratie is vereist voor downloaden van data):
 

Optische data

 

Handleiding portaal ruwe optische data: Nederlandstalig
 

Radardata

Handleiding FTP toegang ruwe radardata: Nederlandstalig


Voorbeeld data

Op de pagina Voorbeelddata kunt u een aantal voorbeeld datasets van de betreffende satellietsensoren (Deimos-1/UK-DMC-2, Formosat-2 multispectraal, Formosat-2 panchromatisch) downloaden na acceptatie van de licentievoorwaarden voor evaluatie van de data. Voor Radarsat-2 data is een link opgenomen naar een voorbeeld dataset die beschikbaar is op de website van MDA.
 

Toelichting data

Hier volgt een overzicht van het huidige aanbod aan ruwe satellietdata waarbij een onderscheid wordt gemaakt in optische data en radar data. De data worden via verschillende kanalen ontsloten.
 


Optische Data

Satelliet

Periode

Banden

Resolutie

Formosat-2

2012 - 2014

Blauw-NIR (Panchromatisch)

2 meter

Formosat-2

2012 - 2014

Blauw, Groen, Rood, NIR

8 meter

SPOT-6 en 7

2014 - heden

Blauw-NIR (Panchromatisch)

1,5 meter

SPOT-6 en 7

2014 - heden

Blauw, Groen, Rood, NIR

6 meter

UK-DMC-2

2012 - heden

Groen, Rood, NIR

22 meter

Deimos-1

2012 - heden

Groen, Rood, NIR

22 meter

Opnameschema optische data: schema landsdekkende satellietopnames

NB De data in het portaal is gegarandeerd voor een jaar (t/m februari 2017). Per jaar zal de werkelijke dataportfolio opnieuw bepaald worden.

 

Radar Data

Satelliet

Periode

Polarisatie

Resolutie

Radarsat-2

2012 - 2015

VV+VH

25 meter

Radarsat-2

2012 - heden

HH+HV

25 meter

Radarsat-2

2015 - heden

HH

5 meter

Radarsat-2

2015 - heden

VV

5 meter


Opnameschema's radardata*:

* De opname van Radarsat-2 is gepland tot 2020. De data in het portaal is echter gegarandeerd voor een jaar, waarbij per kwartaal zal de werkelijke dataportfolio definitief bepaald worden.

Onder SpaceDirectory is een lijst met bedrijven en kennisinstellingen opgenomen die satellietgegevens kunnen bewerken tot informatieproducten en gebruikersapplicaties.

Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Het NSO behoudt zich het recht deze planning ten alle tijden, zonder overleg met derden, te wijzigen.