TekstgrootteGroter Kleiner
Contact Sitemap Switch to English Abonneren Multimedia
Netherlands Space Office

Lanceerdag CanSat

Scholieren lanceren mini-satellieten van frisdrankblikjes 

CanSats met raketten tot één kilometer hoogte de lucht in

Op vrijdag 31 maart lanceren tien scholierenteams een zelfgemaakte mini-satelliet. Twee raketten brengen deze satellieten tot een hoogte van maar liefst 1 kilometer. De tien teams vormen de finalisten uit 25 teams die in september zijn gestart met de CanSat competitie. Dit is een uitdagend project voor havo en vwo scholieren waarbij ze zelf een satelliet maken ter grootte van een frisdrankblikje. CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van Netherlands Space Office. 

 

image

Foto’s testdag 2017. Fotograaf: DigiDaan.

Het is aan de scholierenteams om de CanSat te ontwikkelen van idee tot product. De ontwerpfase die ze doorlopen, is precies hetzelfde als bij echte satellieten. De teams hebben de missie om met hun satelliet metingen te verrichten aan de atmosfeer. Daarnaast bedenkt ieder team nog een tweede missie, die varieert van het testen van zonnepanelen tot het meten van de UV-straling en luchtvochtigheid op verschillende hoogten.

In februari kregen de 25 teams de kans hun CanSat uit te proberen op de testdag. De CanSats werden tijdens deze test gelanceerd met drones in plaats van raketten. Vluchttijd, de afmetingen van de parachute en het meten van de missies werd hierbij getest. Ook was dit een leuk moment waarop de scholieren kennis maakten en er met plezier en enthousiasme tips en ervaringen werden uitgewisseld.

Met het CanSat project wil ESERO NL jongeren enthousiast maken voor wetenschap en technologie. “Het leuke is dat ze hiermee echt direct in aanraking komen met techniek, maar ook met het ontwikkelen van complexe projecten als ruimtevaartprojecten. Ze moeten goed samenwerken, ze moeten interdisciplinair werken en ze moeten allerlei problemen oplossen waar ze op dat moment tegenaan lopen,” aldus Jasper Wamsteker van Netherlands Space Office (NSO).

Vervolg CanSat competitie

Na het lanceerevenement verwerken de tien overgebleven teams de resultaten van het gehele project in een verslag. Op vrijdag 21 april vindt de prijsuitreiking plaats in NEMO Science Museum. Op basis van resultaten op het gebied van technische vaardigheden, educatieve waarde, samenwerking en outreach kiest een deskundige jury de winnaar van het project. Dit team mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese eindstrijd in het Duitse Bremen.

ESERO NL

ESERO NL ontwikkelt in opdracht van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Nederlandse NSO ruimtevaartactiviteiten voor in de klas. Voor het NSO organiseert ESERO NL in Nederland de CanSat competitie, die tien jaar geleden door de TU Delft werd gestart in Nederland en inmiddels ook een Europese variant kent. De competitie is opgezet om scholieren enthousiast te maken voor een technische opleiding. Ruimtevaart is bij uitstek het vakgebied waar het multidisciplinaire karakter van wetenschap en techniek naar voren komt. Bovendien is ruimtevaart een aansprekend onderwerp dat ook bij niet-technisch opgeleide leerlingen enthousiasme opwekt. ESERO NL wordt uitgevoerd door NEMO in Amsterdam.

Het Netherlands Space Office is de Nederlandse ruimtevaartorganisatie. Het NSO is een samenwerking van het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Kijk voor meer informatie over CanSat op www.ruimtevaartindeklas.nl/cansat.

 

Tropomi logo Technology transfer satelliet toepassing