TekstgrootteGroter Kleiner
Contact Sitemap Switch to English Abonneren Multimedia
Netherlands Space Office

Wetenschap en exploratie

Voor antwoorden op de grote vragen van het leven, richtte de mens zijn blik altijd naar de hemel. Nu de technologie zich steeds verder ontwikkelt, kunnen we misschien zelfs aloude vragen beantwoorden, zoals: hoe ontstond het leven op aarde? En: hoe uniek zijn wij in het heelal?

De mythische wetenschapper Wan Hu uit de Ming dynastie raakte geïnspireerd door deze grote vragen en probeerde zichzelf rond het jaar 1500 te lanceren met 47 raketten aan zijn stoel. Landen en internationale agentschappen zijn op dezelfde manier nog altijd geïnspireerd. Met soortgelijke fascinatie, maar veel betere technologie kijken ze naar de randen van de ruimte met ruimtetelescopen. En lanceren ze ruimteschepen naar andere planeten ter voorbereiding van bemande exploratiemissies.

Deze ontdekkingsdrang heeft al talloze resultaten opgeleverd die nu helpen bij het ontrafelen van de mysteries in het universum. Van het kosmische web dat we pas de laatste jaren in beeld hebben kunnen brengen, maar dat al werd bevraagd ruim voordat de Nederlandse wetenschapper Hans Lippershey de telescoop uitvond of Galileo die telescoop op de nachtelijke sterrenhemel richtte.

De Nederlandse tradities van pionieren en sterrenkunde zijn het fundament voor ons huidige succes in ruimteonderzoek. Net als in het verleden, ontwikkelen de Nederlanders ruimte-instrumenten die wetenschappers in de hele wereld gebruiken bij het doen van ontdekkingen.

Inspection of Herschel's mirror in Kourou - credit: ESA
Herschel HIFI
Een nieuwe blik op het heelal
James Webb Mirror Inspection - credit: NASA
De James Webb Space Telescope
Hubble’s opvolger heeft een Nederlands hart.
Gaia - artist impression credit: ESA
Gaia
De ontdekking van het ontstaan, de structuur en de evolutie van onze Melkweg
XMM Newton - artist impression - credit: ESA
XMM-Newton
Een antwoord op vragen uit het gewelddadige heelal
Astro-H, SRON's first collaborative project with JAXA, in preparation for SPICA SAFARI - image: SRON
SPICA-SAFARI
Het heelal zoals we dat nooit eerder zagen
Tropomi logo Technology transfer satelliet toepassing