TekstgrootteGroter Kleiner
Contact Sitemap Switch to English Abonneren Multimedia
Netherlands Space Office

GLONASS

Het GLONASS-systeem (1995-2002) is een Russisch systeem, wat in verval is geraakt en recentelijk wordt gemoderniseerd. Bij voltooiing moet GLONASS uit 24 satellieten bestaan, verdeeld over 3 satellietbanen. Ook bij (de oude) GLONASS is er een verschil in precisie tussen het civiele openbare gebruik (55 m) en het militaire gebruik (10 m). De nieuwe generatie satellieten zal de precisie verbeteren.

Terwijl het GPS system niet goed werkt op hoge noordelijke breedtegraden, en onbruikbaar is op de Noordpool, werkt GLONASS wel in de poolstreek. Gezien het feit dat 45 procent van het grondgebied van Rusland binnen de poolcirkel ligt, heeft GLONASS een grote voorsprong bij het waarborgen van de navigatie voor scheepvaart in polaire breedtegraden.

De huidige GLONASS-constellatie bestaat uit 22 operationele GLONASS-M satellieten, waaronder twee als reserve. De GLONASS-constellatie biedt volledige positionering in het Russische grondgebied en 98 procent dekking over de hele wereld, en wordt verbeterd met de komst van nieuwe GLONASS-K satellieten. De GLONASS-K satelliet, met een geplande levensduur van 10 jaar, zendt 5 signalen uit - 4 in de speciale L1 en L2 banden en één voor commerciële toepassingen in de L3 band. De constellatie moet uit totaal 24 operationele en 2-3 reserve satellieten bestaan voor een wereldwijde betrouwbare dekkinng. Later dit jaar worden nog 3 GLONASS-M satellieten gelanceerd om het systeem compleet te maken. De voorlopige specificatie voor de geplande GLONASS-CDMA signaal is gedefinieerd. Het is nu beschikbaar voor de fabrikanten van ontvangers die willen experimenteren met de demonstratie signaal die wordt uitgezonden door een GLONASS-K satelliet.