TekstgrootteGroter Kleiner
Contact Sitemap Switch to English Abonneren Multimedia
Netherlands Space Office

Scholenteams winnen radioverbinding met André Kuipers

Leerlingen van OBS De Singel uit Schiedam en van het Pentacollege Scala uit Spijkenisse mogen binnenkort via een live radioverbinding spreken met André Kuipers in de ruimte. De teams hebben volgens de ESA-astronaut de beste en meest originele oplossingen ingezonden voor de eerste missie van het project Ruimteschip Aarde. Kuipers maakte de uitslag deze ochtend in het SchoolTV Weekjournaal bekend via een speciale videoboodschap.  
 
André Kuipers maakt winnaars bekend voor uitkijkraam Cupola in ISS (beeld: ESA))
André Kuipers maakt winnaars bekend voor uitkijkraam Cupola in ISS (beeld: ESA))
‘Maak van je klas een ruimteschip’, dat was de eerste ‘geheime missie’ die André Kuipers vlak voor zijn lancering onthulde. Leerlingen van basisscholen en middelbare scholen mochten, nadat ze zich als team aangemeld hadden, alles uit de kast halen om de opdracht in te vullen, als het uiteindelijk maar te vervatten was in een youtube-filmpje. Bijna honderd teams van basisscholen en middelbare scholen hebben uiteindelijk een oplossing ‘geupload’. ‘Er zaten geweldige oplossingen tussen, waarvan we sommige over 20 jaar nog wel eens terug zien in de ruimtevaart’, aldus Kuipers.  
 
Uiteindelijk konden er dus maar twee teams winnen: van de basisscholen het team ‘Patsnat en de Neutrino’s’ van De Singels uit Schiedam, en van de middelbare scholen het team ‘Meesters van de sterren’ van Pentacollege Scala uit Spijkenisse. Alle filmpjes zijn nog te bekijken op www.ruimteschipaarde.nl.    
 
De tweede missie
Kuipers onthulde in het SchoolTV Weekjournaal ook de tweede van in totaal drie geheime missies van Ruimteschip Aarde: Laat zien hoe de wereld, ons Ruimteschip Aarde, verandert. Wederom mogen deelnemende teams hun ideeën en werkstukken in de vorm van een filmpje uploaden. En ook hieruit zal André Kuipers een winnaars selecteren.  
 
Het project Ruimteschip Aarde is een samenwerking tussen Netherlands Space Office (NSO), NEMO, Space Expo, ESA en het Wereld Natuurfonds. Het is bedoeld om jong en oud bij de ruimtevlucht van André Kuipers te betrekken. Op scholen gebeurt dat met lesmaterialen, twee ruimte-experimenten voor in de klas en de drie speciale missies van Kuipers. Meedoen is gratis en nog steeds mogelijk. Kijk voor meer informatie op www.ruimteschipaarde.nl
 
Links:

Tropomi logo Technology transfer satelliet toepassing