TekstgrootteGroter Kleiner
Contact Sitemap Switch to English Abonneren Multimedia
Netherlands Space Office

André Kuipers lanceert ruimtevaart in de klas

Met een ferme trap op een luchtpomp lanceerde astronaut André Kuipers op 28 mei ESERO NL, een driejarige samenwerking tussen het NSO, ESA en NEMO die ruimtevaart in de klassen van de basisschool brengt.

Het eerste concrete project is al een feit: ruimtevaartindeklas.nl is een website boordevol lesmaterialen die aansluit bij de verschillende leerdoelen van het primair onderwijs. Zo is er een les over de seizoenen, over afstanden in het heelal en over de lucht in onze atmosfeer.
'Ruimtevaart is bij uitstek een onderwerp om aan de scholen aan te bieden', zegt NSO-directeur Ger Nieuwpoort. 'Je staat er niet altijd bij stil, maar we hebben er elke dag mee te maken, bijvoorbeeld als we het journaal kijken, of als we navigeren in de auto. In onze maatschappij vind je talloze toepassingen die hun bestaan te danken hebben aan ruimtevaart.' Astronaut André Kuipers ziet nog een voordeel: 'Het is spannend en intrigerend. Je kunt jongeren met dit onderwerp inspireren om te kiezen voor wetenschap en techniek.'

Naast het NSO, ESA en NEMO zijn ook het KNMI en NOVA betrokken bij de activiteiten van ESERO NL. In de komende jaren wordt samenwerking gezocht met meer partijen die een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van projecten, lesmateriaal en conferenties op het gebied van ruimtevaarteducatie.

Meer informatie:
www.ruimtevaartindeklas.nl

Tropomi logo Technology transfer satelliet toepassing