TekstgrootteGroter Kleiner
Contact Sitemap Switch to English Abonneren Multimedia
Netherlands Space Office

Ruimtetechnologie

 De vereisten voor de ontwikkeling van ruimtevaarttechnologie zijn niet te vergelijken met die in enige andere sector. Door strikte voorwaarden stuwt ruimtevaart de technologie letterlijk en figuurlijk naar nieuwe hoogten. De ontwikkeling van nano-elektronica, ultragevoelige sensoren, supersterke structuren en materialen, nieuwe manieren om efficiënter energie te winnen en te gebruiken; voor de ruimtevaart zijn het noodzakelijke voorwaarden. En daarvan profiteren we op aarde.

Ruimtevaart is in zekere zin vergelijkbaar met ons leven op aarde. Hier zorgen we dat we schone lucht inademen, dat we kunnen autorijden en dat er voldoende te eten is. Daarvoor is ontwikkeling van technologie noodzakelijk. Dat geldt ook voor de ruimtevaart. Of het nu gaat om een instrument aan boord van een satelliet of een persoon aan boord van het ruimtestation, de technologie die nodig is voor een veilige omgeving, een baan rond de aarde en een brandstofvoorraad, is simpelweg een overtreffende trap van de problemen die we op aarde kennen.

Door de overeenkomsten bieden ontwikkelingen in de ruimtevaart ook mogelijkheden voor ons op aarde. Nederland is gespecialiseerd in miniaturisatie, zonne-energie, optische en wetenschappelijke instrumenten en andere ontwikkelingen die vragen om technologie van de toekomst.

Proba-2 in flight - artist impression - credit: ESA
Kleine satellieten
Klein maar fijn
Herschel and HIFI integration - image: ESA
Wetenschappelijke instrumenten

Ze zijn in de ruimte... maar wat doen ze precies?

Solar panels being tested in Noordwijk - image: ESA
Satellietcomponenten
Basisingrediënten van de ruimtevaart
Vinci igniter system for the Ariane 5 - image: TNO
Vorderingen in voortstuwing
Dit is raketwetenschap!
Microned collage - credit: MicroNed
Miniaturisatie
Klein, efficiënt en futuristisch
Tropomi logo Technology transfer satelliet toepassing